Blandat resultat för svenska Event Driven förvaltare

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Bland de svenska förvaltarna inom Event Driven (händelsestyrd strategi) blev året 2011 inte någon större framgång direkt, förutom hos ett fåtal.

Inom den svenska hedgefond-gruppen Brummer & Partners finns två Event Driven-fonder med något olika geografiskt fokus: Benros Event Driven & Opportunistic Fund Limited (“Benros”) som investerar främst i europeiska aktie- och räntemarknader och Orvent som letar felprissättningar på aktier i samband med företagshändelser i Asien/Stillahavsregionen.

Som Hedgefonder.nu tidigare har skrivit så har teamet bakom Benros – som startade 1 juni 2011 – sin bakgrund inom Goldman Sachs, som framgångsrika förvaltare åt bland annat partners inom företaget. Dock blev det första verksamhetsåret inte så lyckosamt: fonden tappade -1,39% under 2011. Inledningen på 2012 har inte börjat bättre – t.o.m. 15 januari hade fonden backat marginellt med -0,1%.

Orvent är också en relativt ny medlem av Brummer-familjen och startade 1 januari 2011. Förvaltarna beskriver fondens strategi som: ”investerar i samband med situationer som M&A, vinstvarningar, indexbyten och omstrukturering av balansräkningar (..). Investeringar i dessa situationer kombineras med systematisk säkring av breda marknads- och valutarisker. Fonden har som mål att uppnå låg korrelation med den bredare Asien/Stillahavsmarknaden och jämförelseindex, hög likviditet samt låg koncentration av enstaka bolag, sektorer och regioner, kombinerat med noggrann riskkontroll.” Dessa goda ambitioner till trots tappade Orvent -7,29% under sitt första år, vilket ändå är bättre än fondens jämförelseindex MSCI Asia NDTR, som backade -15,82% motsvarande period.

Någon som däremot lyckats ypperligt under 2011 är den svenske fondförvaltaren Sten Berggren. Hans fond Sentat Event Driven lyckades inte bara hålla sig på plus, utan dessutom generera tvåsiffrig avkastning som till slut landade på hedervärda +11,4%. Med detta resultat är Sentat Event Driven bland de bästa Event Driven-fonderna globalt under året. Sentat har primärt ett nordiskt fokus i sin strategi och har en mycket aktiv förvaltning.

Sett till hela sektorn så backade HFRI Event Driven (Total) Index med -2,84% under 2011. MSCI World gick tillbaka med -5,5%.

Bild: (C) forestpath—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.