- Advertisement -
- Advertisement -

Merrant fortsätter att imponera

Report: Systematic Strategies

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Merrant Alpha Select Fund är en fond-av-hedgefonder inom market neutral-segmentet. Merrant beskriver fonden i faktabladet som “…idealisk för investerare som vill addera hög riskjusterad avkastning och ren Alfa utan att addera Beta eller öka risken i deras befintliga portföljer.“ Så vad exakt menar fondförvaltarna Rolf Hagekrans och Ulf Seding på den Stockholmsbaserade fondförvaltaren med det. Man behöver bara titta på siffrorna. Fondens standardavvikelse är 1,82%, jämfört med 4,8% för HFRI Fond-i-Fond Index, avkastning sedan starten i augusti 2009 14,41%, med endast en negativ månad i sitt track record som förstör den annars så rena resultatlistan i augusti 2011. HFRI Fond-i-Fond Index under samma period gav en avkastning på 4,91%, eller grovt räknat cirka en tredjedel av fonden.

Men den erfarne läsaren kommer att upptäcka det verkligt otroliga: Sharpekvoten för Merrant Alpha Select är 3,13 (0,5 för index). En tumregel för den som inte är så familjär med riskmått är att allt som är nära eller över ett är ganska bra. Allt över två är tämligen enastående.

Faktum är att Merrant i ett utskick på fredagen bara konstaterade att deras Sharpekvot är “6:e högsta Sharpekvoten i Morningstars globala databas” och att deras fond var “bland de 2% med bäst avkastning under de senaste 24 månaderna”. När vi träffade Merrant i somras frågade vi dem varför de inte ville ta mer risk och följaktligen kunna få högre potentiell avkastning, antigen benom en mer aggressiv investeringsinriktning, eller genom att helt enkelt belåna fonden. Utan att bli helt fartblind, men betänk en 1,5x eller 2x till exempel. Förvånande nog (eller kanske inte) var deras svar att de faktiskt funderade på att snarare ta ner risken i fonden.

Med nuvarande 14 positioner i fonden är den mer koncentrerad än en konventionell fond-av-fonder, som vanligtvis har ungefär 20-25 positioner och vissa väsentligt mer än så. Något som är intressant att notera är att den årliga omsättningen i den underliggande portföljen är ganska hög, var tredje position ändras under året. “Vårt mål är att ha en verklig fond av fonder, med högt alfa och mycket likvida”, säger Ulf Sedig. ”Även de bästa fonderna tenderar att få för mycket Beta, för mycket korrelation till aktiemarknaden.”

”Fondens målavkastning är 6% på årsbasis. November månads uppgång med 0,4% gör att det landar väldigt nära det, på 5,96%.

I en utblick för det kommande året säger Merrant: “Vi ser en fortsatt hög volatilitet och utmanande marknadsförutsättningar under 2012. Följaktligen är vi väldigt försiktiga i vår allokering i de underliggande strategierna och undviker noggrant strategier med riskexponering mot ”feta svansar”. Alla våra strategier är likvida, låg-beta, marknadsneutrala och konsekventa strategier, utan avvikelser i förvaltningsstil.”

Bild: (C) kk-artworks—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Ridge Capital Expands Team After Hitting €100 Million Milestone

Stockholm (HedgeNordic) – With its unconventional high-yield bond strategy now exceeding €100 million in assets under management, Ridge Capital is expanding its portfolio management...

“7 Years, Niller, Then You Know a Thing or Two”

Stockholm (HedgeNordic) – There is a Danish saying that goes, “7 years, Niller, then you know a thing or two,” suggesting that seven years...

Brobacke Gains 7.6% in Early July, Predicts Continued Bull Market

Stockholm (HedgeNordic) – After a relatively flat first half of 2024, marked by noticeable month-over-month volatility, discretionary macro fund Brobacke Global Allokering advanced 7.6...

Kristofer Barrett Back to Managing Tech Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Kristofer Barrett, the former portfolio manager of the multi-billion-dollar Swedbank Robur Technology fund, has returned to managing a technology-focused equity fund....

Tidan’s Resurgence Amid Markets Needing a Touch of Magic

Stockholm (HedgeNordic) – In late 2021, Michael Falken and his team at Tidan Capital launched a hedge fund employing a capital structure relative value...

The Value of Short Selling for Symmetry

Stockholm (HedgeNordic) – Stock-picking hedge fund Symmetry Invest has achieved a net-of-fees annualized return of 18 percent since its inception just over 11 years...

Allocator Interviews

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -