FED: Kan komma att signalera låg ränta till 2014

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve kan komma att signalera att de kommer att behålla styrräntan, målet för dagslåneräntan Fed funds, nära noll till 2014 eller ännu längre som ett sätt att stödja den bräckliga ekonomiska återhämtningen.

Det skriver Wall Street Journals Jon Hilsenrath och Luca Di Leo utan att direkt ange källor.

De skriver att Fedledamöterna har blivit alltmer obekväma med det uttalande de antog i augusti, om att de troligen kommer att hålla räntan på exceptionellt låg nivå till åtminstone mitten av 2013. Vissa ledamöter anser att låg inflation och hög arbetslöshet kan motivera låga räntor under en längre period.

Att uppdatera bedömningen om räntan har blivit en viktig del av Feds diskussioner om hur den ska förklara sina mål och sin policy för allmänheten. Vid nästa möte, den 24-25 januari, kan ledamöterna komma att enas om en större reformering av centralbankens kommunikation, och då kan Fed komma att upphöra med att ange en fast tidpunkt för när de tänker sig att höja styrräntan.

Efter januarimötet kan Fedledamöterna i stället signalera sina avsikter genom att publicera ett intervall för prognoserna om räntan tillsammans med de uppdaterade ekonomiska projektionerna.

Enligt Wall Street Journals uppgifter anser vissa Fedledamöter att en sådan approach skulle vara lättare att uppdatera och innebära en bättre koppling mellan ränteantagandet och utsikterna för ekonomin.

Vid Fomc-mötet i början av december höll Fedledamöterna fast vid åtagandet om att hålla styrräntan exceptionellt låg till åtminstone mitten av 2013. Protokollet från mötet, som publiceras i början av januari, kan ge en vägledning om hur ledamöterna då såg på denna vägledning om räntan.

Bild: (C) aboutpixel.de—Dot-Com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.