Bästa Hedgefond ETF:erna

Stockholm (ETFBloggen.se) – Utbudet av hedgefond-ETF:er har länge varit begränsat, men på senare tid har det kommit ett flertal intressanta alternativ. I Sverige finns det tyvärr inga noterade hedgefond-ETF:er men på tyska XETRA-börsen och på amerikanska NYSE-börsen finns det några intressanta alternativ, se tabell.

Traditionella hedgefond-ETF:er brukar ta ut en fast förvaltningsavgift på cirka 1% och en prestationsbaserad avgift på upp till 20%. Ingen var våra favorit ETF:er tar ut någon prestationsbaserad avgift. Nedan presenteras våra två amerikanska hedgefondfavoriter i mer detalj.

Noterade i USA (NYSE Arca)

IQ Hedge Multi-Strategy Tracker ETF (ticker QAI)

Underliggande index är ett egenframtaget index som heter IQ Hedge Multi-Strategy index. Indexet avser att följa samma karakteristika som hedgefonder som följer multipla hedgefond strategier och kan ses som en hedgefond- i-fond, i ETF-format. Betavärdet uppgår till 0,3 jämfört med det amerikanska indexet S&P 500. ETF:en har ett förvaltat kapital på omkring 1,1 miljarder kronor. Utvecklingen i år är en uppgång på cirka 2,40%, vilket får ses som godkänt under de svåra förutsättningar som gällt i år. QAI har totala avgifter på 1,13% (förvaltningsavgift 0,75%) per år.

För ytterligare information: http://www.indexiq.com/etfs/etfsiqh/etfsiqhmultistrat.html

Proshares Hedge Fund ETF (ticker HDG)

Underliggande index är Merrill Lynch Factor Model-Exchange Series index. Målsättningen med detta index är att uppnå en hög korrelation med det välkända hedgefond-indexet HFRI Fund Weighted Composite index. HFRI-indexet är designat att följa den globala Hedgefondindustrin. Indexet är likaviktat och följer utvecklingen av 2 000 globala hedgefonder. HDG är relativt ny (14 juli 2011) och har ett förvaltat kapital på strax över 100 miljoner kronor. Utvecklingen under den senaste månaden uppgår till 2,0%. HDG har en förvaltningsavgift på 0,95% per år.

För ytterligare information: http://www.proshares.com/funds/hdg.html

 

Namn Ticker 1M I år, %
UBS-ETF HFRX Global Hedge Fund Index (EUR) SF-A UIQC-DE -2.78%
RBS Market Access CTA Index Fund M9SX-DE 0.01%
Wisdom Tree Managed Futures Strategy Fund WDTI 1.08%
ProShares Hedge Replication ETF HDG 2.00%
IQ Hedge Multi-Strategy Tracker ETF QAI 1.22% 2.39%
ProShares Credit Suisse 130/30 CSM 4.42% 1.82%
MW TOPS Global Alpha ETF EUR (DE) M58A-DE -2.76% -0.11%
IQ Hedge Macro Tracker ETF MCRO 0.40% -1.67%
ProShares RAFI Long/Short RALS 2.07% -4.34%
db x-trackers db Hedge Fund Index ETF DX2Y-XEX -3.80% -8.20%

 

Källa: Factset, avkastning i SEK och inkluderar utdelningar, 21 december 2011

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.