EU SKJUTER UPP FÖRSLAG ATT SUSPENDERA KREDITBETYG

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen avvaktar med förslaget att tillfälligt suspendera kreditvärderingen av EU-länder i krislägen.

Det sade kommissionären för inre marknaden Michel Barnier vid en presskonferens på tisdagen när han presenterade sitt lagförslag om kreditvärderingsinstitut.

“Vi hade en mycket lång diskussion vid kommissionärsmötet och jag anser att vi behöver mer tid för att gå in på detaljerna”, sade han.

Kreditvärderingar kan öka instabiliteten under kriser, sade kommissionären.
Därför hade han tänkt föreslå att ett fristående myndighet skulle kunna suspendera kreditbetygen under två månader för att återskapa stabilitet.

Efter motstånd från övriga kommissionärer drog han alltså tillbaka denna del av förslagen om skärpt reglering av kreditvärderingsinstitut.

De 27 kommissionärerna fattar beslut med enkel majoritet.

Tidigare har Michel Barnier sagt att suspenderingen skulle ha gällt EU-länder med krisprogram och som mottar nödlån.

Michel Barnier drog också tillbaka en tidigare tanke att förbjuda
sammanslagningar av kreditvärderingsinstitut. Vid presskonferensen sade han att han välkomnade fusioner om det ökade konkurrensen genom att skapa större spelare av de mindre institute.

Bild: (C) Gina Sanders—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.