- Advertisement -
- Advertisement -

Related

Den japanska Yenen – En inflationssäker valuta?

Report: Alternative Fixed Income

- Advertisement -

Stockholm (Tradingportalen.com – Edvard Wachowski) I denna analys ska jag gå igenom mina tankar och strategier kring den japanska Yenen och närmare bestämt tre stycken valutapar: SEK/JPY, EUR/JPY och USD/JPY. Det som de flesta tycker är underligt vad gäller Yenen är hur det är möjligt att den kan vara så stark trots att Japan har en så hög statsskuld.

Många känner inte till att trots att Japan har skulder på ungefär 200% av BNP så är över 90% av skulden inhemsk; alltså en skuld till inhemska japanska investerare. Detta kan vara en orsak till varför Japanska räntor håller sig låga trots landets försämrade finansiella ställning på sistone. Om man känner till japansk historia vet man att detta inte är någonting ovanligt; landet har endast öppnat sig för omvärlden under hot om våld.

Japan har alltid gjort saker på sitt eget sätt, har en mycket stark känsla av nationalism och har den mest homogena befolkningen av de industrialiserade länderna. Att flytta till Japan och bli japansk medborgare är så gott som omöjligt om man inte redan har japanska rötter. Japaner har också en historia av att vara väldigt uthålliga och envisa. Efter andra världskrigets slut vägrade vissa japanska soldater att tro att kriget var över och fortsatte därför att strida. Ett av de mest kända fallen handlar om soldaten Hiroo Onoda som gömde sig på Filippinerna och kapitulerade först 1974.

Sedan är också Japan världens största utlånare. Detta är viktigt då det förklarar varför Yenen ofta stärks under svåra tider. De flesta har nog hört talas om ”The Yen Carry-trade” det vill säga att investerare tog billiga lån i Yen och sedan växlade över dessa till andra valutor i spekulationssyfte.

Det som har hänt varje gång vi har haft en ekonomisk kontraktion i modern tid är att investerare har minskat sin risk: Det har rått avbelåning. Då de flesta lån världen över har varit tagna i valutor som Yen eller Dollar blir de Yen eller Dollar som återstår efter att skulder betalas tillbaka mer värda, och det blir deflation.
Detta är orsaken till varför till exempel Yen eller Dollar stiger under svåra tider. Därför är Yen perfekt för den som vill skydda sina pengar mot inflation!

Av diagrammen att döma så verkar dessa teorier ovan stämma bra med verkligheten. Sedan 1975 har till exempel SEK/JPY fallit med över 85%! (Och japansk ekonomi är fortfarande konkurrenskraftig!)

Varje gång vi har fått en ekonomisk nedgång har EUR/JPY fallit som en sten. Detta lär hända under denna nedgång också. När man handlar valutor måste man dock tänka på att de oftast är mer volatila än direktionella; det går alltid att hitta ett bra sälj- eller köpläge så länge man har tålamod eller ett system med en bra positionsökningsplan.

Sedan är det viktigt att handla med en rimlig positionsstorlek. Kurs i teknisk analys. Många faller för frestelsen som kommer av hög belåning då det är vanligt att kunna använda sig av en hävstång på 200:1 på en valutaposition. Även om det kan vara frestande bör man istället ha en likadan eller mindre positionsstorlek än vid aktiehandel då valutor är mer volatila. Ett mycket simpelt sätt att agera beträffande EUR/JPY kan till exempel vara att sälja en del när RSI är nära 60.

USD/JPY är vad jag kallar en ”No-Brainer”. Av de valutapar jag har tittat på finns det ingen tydligare trend än den för USD/JPY. Orsaken är såklart att Dollarn alltid har försvagats mer än Yenen i goda tider och Yenen alltid stigit lite mer i dåliga tider.

Om jag skulle sälja en av dessa valutapar idag skulle jag dock välja antingen SEK/JPY eller EUR/JPY då dessa sjunker mer i dåliga tider. Sedan om man till exempel blankar den svenska börsen är det bra att också blanka valutan så att man garanterat tjänar på en reell försämring som kan ske vilken yttrar sig antingen genom en valutaförsvagning eller på börsen, men oftast båda två.

Någon gång så kommer ju såklart trenden att vända och kanske bara guld vara den säkra valutan, men tills dess säljer jag Yen!

 

Bild: (C) Radu Razvan—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Asilo Argo Shifts Portfolio Focus Toward AI

Stockholm (HedgeNordic) – At Asilo Argo, portfolio managers Ernst Grönblom and Henri Blomster employ a high-conviction strategy aimed at identifying “future superstar” stocks. With...

Tessin Doubles Stake in Alfakraft Fonder

Stockholm (HedgeNordic) – Tessin, a Swedish digital investment platform for real estate financing, has agreed to double its stake in alternative asset manager Alfakraft...

Tech Power-Up for Tidan with CTO Appointment

Stockholm (HedgeNordic) – Tidan Capital has transformed from a single-strategy fund into a multi-fund boutique, a shift that demands robust technology infrastructure. To support...

Five Years In: From Quiet Start to Strong Finish

Stockholm (HedgeNordic) – Nordea Asset Management’s Copenhagen-based office is home to a team of portfolio managers and analysts dedicated to capturing relative-value opportunities in...

Month in Review – November 2024

Stockholm (HedgeNordic) – As the year approaches its end, the Nordic hedge fund industry is on track for its third-best performance on record and...

Origo Fonder Shifts Gears with Per Johansson as Co-CIO

The summer of 2024 brought an injection of momentum for fund boutique Origo Fonder, as Bodenholm founder Per Johansson joined as Co-Chief Investment Officer...

Allocator Interviews

In-Depth: Megatrends

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -