- Advertisement -
- Advertisement -

Den japanska Yenen – En inflationssäker valuta?

- Advertisement -

Stockholm (Tradingportalen.com – Edvard Wachowski) I denna analys ska jag gå igenom mina tankar och strategier kring den japanska Yenen och närmare bestämt tre stycken valutapar: SEK/JPY, EUR/JPY och USD/JPY. Det som de flesta tycker är underligt vad gäller Yenen är hur det är möjligt att den kan vara så stark trots att Japan har en så hög statsskuld.

Många känner inte till att trots att Japan har skulder på ungefär 200% av BNP så är över 90% av skulden inhemsk; alltså en skuld till inhemska japanska investerare. Detta kan vara en orsak till varför Japanska räntor håller sig låga trots landets försämrade finansiella ställning på sistone. Om man känner till japansk historia vet man att detta inte är någonting ovanligt; landet har endast öppnat sig för omvärlden under hot om våld.

Japan har alltid gjort saker på sitt eget sätt, har en mycket stark känsla av nationalism och har den mest homogena befolkningen av de industrialiserade länderna. Att flytta till Japan och bli japansk medborgare är så gott som omöjligt om man inte redan har japanska rötter. Japaner har också en historia av att vara väldigt uthålliga och envisa. Efter andra världskrigets slut vägrade vissa japanska soldater att tro att kriget var över och fortsatte därför att strida. Ett av de mest kända fallen handlar om soldaten Hiroo Onoda som gömde sig på Filippinerna och kapitulerade först 1974.

Sedan är också Japan världens största utlånare. Detta är viktigt då det förklarar varför Yenen ofta stärks under svåra tider. De flesta har nog hört talas om ”The Yen Carry-trade” det vill säga att investerare tog billiga lån i Yen och sedan växlade över dessa till andra valutor i spekulationssyfte.

Det som har hänt varje gång vi har haft en ekonomisk kontraktion i modern tid är att investerare har minskat sin risk: Det har rått avbelåning. Då de flesta lån världen över har varit tagna i valutor som Yen eller Dollar blir de Yen eller Dollar som återstår efter att skulder betalas tillbaka mer värda, och det blir deflation.
Detta är orsaken till varför till exempel Yen eller Dollar stiger under svåra tider. Därför är Yen perfekt för den som vill skydda sina pengar mot inflation!

Av diagrammen att döma så verkar dessa teorier ovan stämma bra med verkligheten. Sedan 1975 har till exempel SEK/JPY fallit med över 85%! (Och japansk ekonomi är fortfarande konkurrenskraftig!)

Varje gång vi har fått en ekonomisk nedgång har EUR/JPY fallit som en sten. Detta lär hända under denna nedgång också. När man handlar valutor måste man dock tänka på att de oftast är mer volatila än direktionella; det går alltid att hitta ett bra sälj- eller köpläge så länge man har tålamod eller ett system med en bra positionsökningsplan.

Sedan är det viktigt att handla med en rimlig positionsstorlek. Kurs i teknisk analys. Många faller för frestelsen som kommer av hög belåning då det är vanligt att kunna använda sig av en hävstång på 200:1 på en valutaposition. Även om det kan vara frestande bör man istället ha en likadan eller mindre positionsstorlek än vid aktiehandel då valutor är mer volatila. Ett mycket simpelt sätt att agera beträffande EUR/JPY kan till exempel vara att sälja en del när RSI är nära 60.

USD/JPY är vad jag kallar en ”No-Brainer”. Av de valutapar jag har tittat på finns det ingen tydligare trend än den för USD/JPY. Orsaken är såklart att Dollarn alltid har försvagats mer än Yenen i goda tider och Yenen alltid stigit lite mer i dåliga tider.

Om jag skulle sälja en av dessa valutapar idag skulle jag dock välja antingen SEK/JPY eller EUR/JPY då dessa sjunker mer i dåliga tider. Sedan om man till exempel blankar den svenska börsen är det bra att också blanka valutan så att man garanterat tjänar på en reell försämring som kan ske vilken yttrar sig antingen genom en valutaförsvagning eller på börsen, men oftast båda två.

Någon gång så kommer ju såklart trenden att vända och kanske bara guld vara den säkra valutan, men tills dess säljer jag Yen!

 

Bild: (C) Radu Razvan—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -