- Advertisement -
- Advertisement -

Weavering-ansvariga iscensatte miljonbedrägeri, säger jurist

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Grundaren av Weavering Capital (Storbritannien) Ltd var “chefsarkitekt för en hedgefondbedrägeri uppgående till 600 miljoner USD”, när han gömde förluster för investerarna och lämnade falska uppblåsta fondandelsvärden, säger en advokat som representerar fondens administratör. Det rapporterar Bloomberg i en kommentar.

Magnus Peterson “lockade hundratals miljoner dollar från investerare” genom att marknadsföra Weavering Macro Fixed Income Fund Ltd som en lätt realiserbar fond med låg risk, framhöll Robert Anderson, advokat för fondadministratören, under den första dagen i en civil rättegång i London igår med syfte att försöka återvinna fondandelsägarnas förluster från Peterson och andra tidigare anställda inom Weavering.   Fonden kollapsade i mars 2009, och Peterson och Edward Platt, hans ställföreträdande Investment Manager, greps av brittiska Serious Fraud Office, som utreder ekonomisk brottslighet. SFO beslutade förra månaden att inte väcka åtal eftersom det inte tror att det kan nå en fällande dom.   Peterson berättade för investerare i fonden hade en avkastning på så mycket som 12% per år, i en diversifierad portfölj av börshandlade terminer och optioner, baserat på en makroekonomisk analys av James Stewart, fondens dåvarande chefsekonom, sade Robert Anderson.   Efter att fonden förlorat pengar på Magnus Petersons optionshandel, försökte han att dölja förlusterna genom swap-investeringar med rent bedrägligt syfte. När fonden kollapsade upptäckte administratören att motparten för Macrofondens största tradingpositioner styrdes av Weavering.   “Bedrägerierna upptäcktes när investerare försökte ta ut sina pengar under turbulensen 2008,” berättade Robert Anderson. “Det redovisade värdet av fonden bestod enbart av värdelösa swappar.”   MCR, Weaverings administratör, har också stämt Peterson hustru, Amanda och Edward Platt. Paret Petersons, både derivathandlare, träffades när de arbetade på banken SEB i London på 1980-talet. Amanda Peterson, som också var anställd inom Weavering “, borde ha upptäckt och anmält bedrägeriet,” säger Anderson.   De åtalade kommer att presentera sina argument senare i rättegången. En taleskvinna vid Stephenson Harwood, Amanda Petersons advokatbyrå, har avböjt att kommentera stämningen. Magnus Peterson och Edward Platt representerar sig själva under rättegången.   MCRs advokat, Barnaby Stueck, sade förra månaden att det finns “en förödande mängd av bevis mot Magnus Peterson” och han sa att han inte höll med om resultatet av SFOs utredning. MCRs likvidator Geoffrey Bouchier sa att det var “en djup besvikelse för Weaverings investerare och kreditgivare.”

Bild: (C) shoot4u—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

CABA Launches ‘Flex2’ for Another Ride on the Spread Curve

Stockholm (HedgeNordic) – In December 2022, Danish boutique CABA Capital launched a closed-end fund with a three-year lifespan to capture risk premiums in Scandinavian...

Truepenny One Step Closer to Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Truepenny Capital Management has received authorization as an investment firm and obtained license as a portfolio manager from the Swedish financial...

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -