- Advertisement -
- Advertisement -

Weavering-ansvariga iscensatte miljonbedrägeri, säger jurist

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Grundaren av Weavering Capital (Storbritannien) Ltd var “chefsarkitekt för en hedgefondbedrägeri uppgående till 600 miljoner USD”, när han gömde förluster för investerarna och lämnade falska uppblåsta fondandelsvärden, säger en advokat som representerar fondens administratör. Det rapporterar Bloomberg i en kommentar.

Magnus Peterson “lockade hundratals miljoner dollar från investerare” genom att marknadsföra Weavering Macro Fixed Income Fund Ltd som en lätt realiserbar fond med låg risk, framhöll Robert Anderson, advokat för fondadministratören, under den första dagen i en civil rättegång i London igår med syfte att försöka återvinna fondandelsägarnas förluster från Peterson och andra tidigare anställda inom Weavering.   Fonden kollapsade i mars 2009, och Peterson och Edward Platt, hans ställföreträdande Investment Manager, greps av brittiska Serious Fraud Office, som utreder ekonomisk brottslighet. SFO beslutade förra månaden att inte väcka åtal eftersom det inte tror att det kan nå en fällande dom.   Peterson berättade för investerare i fonden hade en avkastning på så mycket som 12% per år, i en diversifierad portfölj av börshandlade terminer och optioner, baserat på en makroekonomisk analys av James Stewart, fondens dåvarande chefsekonom, sade Robert Anderson.   Efter att fonden förlorat pengar på Magnus Petersons optionshandel, försökte han att dölja förlusterna genom swap-investeringar med rent bedrägligt syfte. När fonden kollapsade upptäckte administratören att motparten för Macrofondens största tradingpositioner styrdes av Weavering.   “Bedrägerierna upptäcktes när investerare försökte ta ut sina pengar under turbulensen 2008,” berättade Robert Anderson. “Det redovisade värdet av fonden bestod enbart av värdelösa swappar.”   MCR, Weaverings administratör, har också stämt Peterson hustru, Amanda och Edward Platt. Paret Petersons, både derivathandlare, träffades när de arbetade på banken SEB i London på 1980-talet. Amanda Peterson, som också var anställd inom Weavering “, borde ha upptäckt och anmält bedrägeriet,” säger Anderson.   De åtalade kommer att presentera sina argument senare i rättegången. En taleskvinna vid Stephenson Harwood, Amanda Petersons advokatbyrå, har avböjt att kommentera stämningen. Magnus Peterson och Edward Platt representerar sig själva under rättegången.   MCRs advokat, Barnaby Stueck, sade förra månaden att det finns “en förödande mängd av bevis mot Magnus Peterson” och han sa att han inte höll med om resultatet av SFOs utredning. MCRs likvidator Geoffrey Bouchier sa att det var “en djup besvikelse för Weaverings investerare och kreditgivare.”

Bild: (C) shoot4u—Fotolia.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Accendo Celebrates 15 Years of Active Ownership

Stockholm (HedgeNordic) – Hedge funds are not generally known for their longevity. For the funds that do have a lifespan exceeding ten or 15...

Elo’s Hedge Fund-Focused PM Joined Keva

Stockholm (HedgeNordic) – Annika Luoto, a hedge fund-focused portfolio manager at Finnish pension insurance company Elo, has joined Finland’s largest pension fund – Keva...

Coeli European Among NBIM’s External Managers

Stockholm (HedgeNordic) – Norges Bank Investment Management (NBIM) relies on external equity managers to handle 4.6 percent of the €1.2 trillion Norwegian oil fund’s...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -