Weavering-ansvariga iscensatte miljonbedrägeri, säger jurist

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Grundaren av Weavering Capital (Storbritannien) Ltd var “chefsarkitekt för en hedgefondbedrägeri uppgående till 600 miljoner USD”, när han gömde förluster för investerarna och lämnade falska uppblåsta fondandelsvärden, säger en advokat som representerar fondens administratör. Det rapporterar Bloomberg i en kommentar.

Magnus Peterson “lockade hundratals miljoner dollar från investerare” genom att marknadsföra Weavering Macro Fixed Income Fund Ltd som en lätt realiserbar fond med låg risk, framhöll Robert Anderson, advokat för fondadministratören, under den första dagen i en civil rättegång i London igår med syfte att försöka återvinna fondandelsägarnas förluster från Peterson och andra tidigare anställda inom Weavering.   Fonden kollapsade i mars 2009, och Peterson och Edward Platt, hans ställföreträdande Investment Manager, greps av brittiska Serious Fraud Office, som utreder ekonomisk brottslighet. SFO beslutade förra månaden att inte väcka åtal eftersom det inte tror att det kan nå en fällande dom.   Peterson berättade för investerare i fonden hade en avkastning på så mycket som 12% per år, i en diversifierad portfölj av börshandlade terminer och optioner, baserat på en makroekonomisk analys av James Stewart, fondens dåvarande chefsekonom, sade Robert Anderson.   Efter att fonden förlorat pengar på Magnus Petersons optionshandel, försökte han att dölja förlusterna genom swap-investeringar med rent bedrägligt syfte. När fonden kollapsade upptäckte administratören att motparten för Macrofondens största tradingpositioner styrdes av Weavering.   “Bedrägerierna upptäcktes när investerare försökte ta ut sina pengar under turbulensen 2008,” berättade Robert Anderson. “Det redovisade värdet av fonden bestod enbart av värdelösa swappar.”   MCR, Weaverings administratör, har också stämt Peterson hustru, Amanda och Edward Platt. Paret Petersons, både derivathandlare, träffades när de arbetade på banken SEB i London på 1980-talet. Amanda Peterson, som också var anställd inom Weavering “, borde ha upptäckt och anmält bedrägeriet,” säger Anderson.   De åtalade kommer att presentera sina argument senare i rättegången. En taleskvinna vid Stephenson Harwood, Amanda Petersons advokatbyrå, har avböjt att kommentera stämningen. Magnus Peterson och Edward Platt representerar sig själva under rättegången.   MCRs advokat, Barnaby Stueck, sade förra månaden att det finns “en förödande mängd av bevis mot Magnus Peterson” och han sa att han inte höll med om resultatet av SFOs utredning. MCRs likvidator Geoffrey Bouchier sa att det var “en djup besvikelse för Weaverings investerare och kreditgivare.”

Bild: (C) shoot4u—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

1 Comment

  1. Pingback: Edward Platt | Kändisars födelsedagar

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.