Hedgefonder troligen fortsatt i fokus för SFO efter kollapsen av Weavering-utredning

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Serious Fraud Office (SFO) har lagt ner den långdragna utredningen kring den kraschade hedgefonden Weavering Capital, eftersom utsikterna för en fällande dom var för dåliga.

Mark Surguy, partner på den internationella advokatbyrån Eversheds, tror dock att hedgefonder sannolikt kommer att stanna i strålkastarljuset från SFO – trots kollapsen av utredningen. ”Det är osannolikt att SFO:s undersökning av en hedgefond är den sista som kommer att passera deras skrivbord,” säger Mark Surguy. “De “mörka konsterna” inom den något hemlighetsfulla hedgefondbranchen genererar spektakulära vinster för sina förmögna klienter, men med risk för spektakulära förluster. Motivet av girighet och desperation på grund av stora förluster kommer alltid att betyda att bedrägerier ligger i farans riktning. Vem kan glömma kollapsen av Long Term Capital Management? Även om det i slutändan inte fanns några bevis för bedrägeri, var det mycket nära att den drog ner hela den globala ekonomin.

“Den pågående osäkerheten i råvaror, valuta-, obligations-och aktiemarknaderna ökar visserligen riskerna, men också avkastningen. Det har sagts att hedgefonder i själva verket utgör en mycket positiv funktion för att balansera extrema marknadssvängningar. Bernard Madoff övertygade många om att hans hemlighetsfulla hedgefond var en kassaskåpssäker vinnare, ända tills pyramidspelet rullades upp. Det visade sig att han aldrig hade varit inne i marknaden. Hedgefondbedrägerier kommer att kosta oskyldiga investerare stora pengar och kommer att vara enormt komplicerat att reda ut. Huruvida SFO kommer att ha resurser och kompetens för att fånga upp eventuella framtida avancerade hedgefondverksamheter där grova bedrägerier kan misstänkas återstår att se, men det kommer finnas gott om efterfrågan på specialiserade tjänster inom den privata sektorn för att ge råd till banker och investerare om vilka som kommer att vara de huvudsakliga offren”, avslutar Mark Surguy.

Bild: (C) Lars-Christensen—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.