NOKIA:FÖRLUST I KORTEN 3 KV, FOKUS PÅ OMVANDLING

STOCKHOLM (Direkt) Förväntningarna på Nokias tredje kvartal är låga och en förlust ligger i korten. Kvartalet spelar emellertid en mindre roll, nu när Nokia påbörjat sin omvandlingsprocess, menar analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

“Nokia behöver inte visa så mycket. Mycket fokus ligger på telefonkonferensen med Stephen Elop och de signaler han kan ge kring Windows-telefonen”, säger Pareto Öhmans analytiker Helena Nordman-Knutson till Nyhetsbyrån Direkt.

Nokias resultat per aktie väntas uppgå till -0:10 euro för kvartalet, en nedgång från 0:14 euro motsvarande kvartal i fjol. Omsättningen väntas sjunka till 8.727 miljoner euro, från 10.271 miljoner i fjol. Det framgår av SME Direkts sammanställning av 44 analytikers prognoser.

“Det centrala i Nokia är inte om de har en mindre vinst eller förlust i
kvartalet. Nu tittar man på helt andra saker i bolaget”, säger Handelsbankens analytiker Martin Nilsson och hänvisar till Nokias “förvandlingsprocess”, som pågår på tre fronter.

“Nokia håller på att ta ned kostnadsstrukturen, byter ut Symbian mot Windows Phone samtidigt som industrin för featuretelefoner håller på att krympa. Det kommer att ta två år innan vi vet vart Nokia är på väg”, säger Martin Nilsson.

Nokia väntas ha sålt 93,5 miljoner telefoner under kvartalet, vilket innebär en nedgång från 110 miljoner tredje kvartalet i fjol, men en förbättring från andra kvartalets 88,5 miljoner sålda enheter.

“Volymmässigt ligger konsensus alldeles för lågt för tredje kvartalet. Det har gått bra för Nokias nya telefoner i Indien”, säger Martin Nilsson.

Förhoppningen på volymsidan står just till Nokias lansering av flera telefoner med dubbla simkort. Pressen på snittpriset per telefon, asp, väntas dock ha fortsatt. Analytikerna räknar med ett asp på 54,4 euro tredje kvartalet, en kraftig nedgång från 62 euro andra kvartalet.

“Bruttomarginalerna föll väldigt kraftigt på smartphones och featurephones andra kvartalet. Det ska bli intressant att se om det har fortsatt”, säger Martin Nilsson.

Samriskbolaget Nokia Siemens Networks spås visa ett förlustbidrag på 18,7
miljoner euro för kvartalet. Försäljningen inom NSN väntas ha ökat till 3.425 miljoner euro från 2.943 miljoner tredje kvartalet i fjol.

Åtta analytiker rekommenderar köp i Nokiaaktien. De flesta har emellertid fortfarande en avvaktande hållning till aktien, med 11 sälj/minska rekommendationer och 14 behåll/neutral.

Nokias rapport offentliggörs torsdagen den 20 oktober klockan 12.00 och en webbsänd konferens hålls klockan 14.00.

Bild: (C) aboutpixel.de—Gerd Gropp

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.