Volkswagen: EU godkänner köp av MAN utan villkor

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen godkände på måndagen Volkswagens köp MAN utan villkor. Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande. “Kommissionen drog slutsatsen att den föreslagna transaktinoen inte skulle hindra konkurrens på ett betydande sätt i EES-området eftersom den fusionerade enheten skulle möte stark konkurrens från väletablerade tillverkare”, skrev kommissionen.

Kommissionen granskade sammanslagningens effekt på tunga lastbilar, bussar, chassin och dieselmotorer. Volkswagen kontrollerar också Scania.

För tunga lastbilar skulle det fusionerade företaget, inklusive Scanias del, bli störst i Europa och en marknadsledare i många nationella marknader. För bussar skulle företaget bli näst störst tillverkare i Europa och marknadsledare i vissa undersegment, som statsbussar, landsvägsbussar och turistbussar i vissa EU-länder.

Men kommissionens undersökning visade att marknaderna för tunga lastbilar och bussar blir konkurrensutsatta även efter fusionen. VW/MAN kommer att få hård konkurrens från väletablerade tillverkare som Daimler, Volvo, Iveco och DAF vad gäller lastbilar och Daimler, Volvo, Iveco, Solaris och VDL när det gäller bussar, skrev kommissionen.
Dessutom bekräftade majoriteten av konkurrenter och kunder att det inte har ägt rum någon betydande förändring av marknaderna för tunga lastbilar och bussar sedan 2006 då kommissionen godkännde fusionen mellan MAN och Scania — även om denna fusion aldrig ägde rum.

Vad beträffar dieselmotorer visade kommissionens undersökning att Volkswagens och MAN:s produkter inte är i direkt konkurrens. Det nya bolaget får också hård konkurrens från Caterpillar, Tognum, Volvo och Cummins.

Bild: (C)by Rike—pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.