Standard & Poor’s nedgradering skakar om USA

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Marknaderna håller andan inför måndagens börsöppning världen runt efter att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s (S&P) på fredagen för första gången i historien sänkt USA’s kreditbetyg från den högsta nivån AAA till det näst högsta AA+.

S&P framhåller i sitt beslut att en tungt vägande anledning till nedgraderingen är de amerikanska politikernas bristande förmåga att fatta de viktiga besluten när det behövs. Den nu aktuella situationen hade enligt S&P varit möjlig att undvika om senaten hade kunnat enas tidigare. De politiska riskerna har ökat i USA och det behövs alltså mer än stora besparingar för att återskapa förtroendet för den amerikanska ekonomin.

Det amerikanska finansdepartementet gick ut och bemötte uttalandet från S&P med kommentaren att institutet hade räknat fel i sina kalkyler och att nedgraderingen i och med det inte alls var nödvändig. Representanter från den amerikanska administrationen försökte in i det sista förmå Standard & Poor’s att inte besluta om nedgraderingen – dock utan framgång.

Vad som nu kommer att ske när de finansiella marknaderna åter öppnar efter helgledigheterna är svårt att bedöma, men med den senaste veckans kraftiga nedgångar på börser runt om i världen i färskt minne är det troligt att vi går en ny skakig vecka till mötes.

Bild: (C) booka—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.