ÖSTERRIKE: FINLANDS SÄKERHETSKRAV HOTAR GREKISKT PAKET

STOCKHOLM (Direkt) Finlands försök att kräva säkerheter i utbyte mot nya nödlån till Grekland kan leda till att den räddningsplan som euroledarna enades om i juli hotas.

Det sade Österrikes finansminister Maria Fekter på torsdagskvällen, enligt en artikel som Bloomberg News publicerade på fredagen.

“Finnarna har förhandlat med grekerna om att de ska få 20 procent i säkerhet i form av cash från andra medlemsstater. Om varje land krävde 20 procent skulle hela paketet spricka”, sade hon.

Finlands säkerhetskrav inkluderades i det paket som euroledarna enades om den 21 juli, om ett nytt stödpaket till Grekland om 159 miljarder euro. På torsdagen meddelade Österrike och Nederländerna samt Slovenien och Slovakien att de kommer att kräva liknande avtal som Finland fått.

Finlands finansminister Jutta Urpilainen sade på torsdagen att Finland inte motsätter sig att även andra länder erbjuds motsvarande säkerheter.

Enligt Maria Fekter har dock Finland träffat ett avtal “på de andra ländernas bekostnad”, krav på säkerheter från alla bidragande euroläder skulle göra stödpaketet “finansiellt omöjligt”.

Bild: (C) knipseline_pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.