AVANZA: AKTIEAFFÄRER PÅ REKORDNIVÅ

STOCKHOLM (Direkt) Under rådande börsturbulens står Avanza fast vid sin syn att nettoinflödet på sparmarknaden i Sverige sammantaget bedöms förbättras under årets andra halva. Samtidigt ser banken inte att kraftiga börsfall och påföljande tvångsförsäljningar ska föranleda några nya kreditförluster.

Det säger vd Nicklas Storåkers till Nyhetsbyrån Direkt.

“Vi kan bekräfta den bilden. Vi har inte kommit så långt in på det andra halvåret, och dessutom bjuds vi på en väldigt turbulent börsperiod, men enligt den information vi har kan vi se att flödena har blivit bättre. Det är en hel del som säljer nu, men det råder inget tvivel om att många också ser köptillfällen. Vi har bra flöden med nya konton”, säger han.

Efter att juli månad innebar en nedgång i antal avslut på 14 procent för Avanza jämfört med juni så har börsen bjudit på rekordhög handel och aktivitet hittills under augusti.

“Förra veckan kanske var vår bästa vecka någonsin sett till antalet affärer och även veckan innan det. Förra veckan gjorde vi drygt 90.000 affärer per dag”, säger Nicklas Storåkers.

Den avgående Avanza-chefen oroas inte speciellt över det faktum att börsfallen satt press på bankens belånade aktiekunder. Tvångsförsäljningar från flera banker har samtidigt förstärkt nedgångarna i vissa aktier.

“Det är en förklarande faktor till att kurserna tryckts ner så mycket. Inte minst i smallcap men även i större aktier som Hexagon och Lundin Mining. När börsen faller 7 procent vissa dagar blir en del kunder överbelånade. Vi har 400.000 konton och för vår del handlar det om färre än 0,25 procent av dem. Rutinerna i kreditavdelningen har fungerat väl och vi har inga befarade
kreditförluster”, säger han.

I en reflektion över rådande marknadsläge konstaterar Nicklas Storåkers att räntan på tioåriga statsobligationer för närvarande ligger på “all time low” på hemmaplan.

“Tidigare “all time low” var i juni 1938. Då var världen inte så överdrivet munter. Ser du på guldpriset och rekorddyra obligationer nu så speglar det att många tror att hela världen ska gå under. Jag tycker att man ska tänka till en, två och tre gånger innan man köper guld och obligationer på de här nivåerna”, säger Nicklas Storåkers.

Själva meddelade Avanza i slutet av juli att det inlett sitt återköpsprogram och har sedan dess köpt närmare 70.000 aktier i den egna banken.

Bild: © by Konstantin Gastmann—pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.