FRAMGÅNGAR FÖR LIBYSKA REBELLER SÄNKER OLJAN

STOCKHOLM (Direkt) Oljepriset kom under press på måndagsmorgonen när marknaden anpassade sig efter den senaste händelseutvecklingen i Libyen.

Rapporter under helgen har pekat mot att stridigheterna i Libyen närmar sig ett slut och att Muammar Gaddafis tid som ledare för landet slutligen är över. En talesperson för rebellerna uppger för tv-kanalen Al Jazeera att Gadaffitrogna trupper nu kontrollerar 15-20 procent av Tripoli. Två av Muammar Gadaffis söner ska även ha tillfångatagits.

“Den omedelbara effekten är att vi kommer se ytterligare råolja på marknaden. I en marknad där vi redan sett lagren byggas på läggs därmed ytterligare sten på börda”, säger Jonathan Barratt, chef för Commodity Broking Services i Sydney, till Bloomberg News.

De senaste beräkningarna visar att Libyens oljeproduktion fallit till 100.000 fat per dag, enligt Bloomberg News, och det ska ställas mot tidigare produktionsnivåer kring 1,59 miljoner fat per dag, uppmätta i januari.

Prispressen var starkast mot brentoljan under morgonen och första terminen visade där ett fall på 3:18 dollar per fat vid 8.35. Oljan handlades därmed till 105:48 dollar, vilket kapade något av den premie som brent handlas till gentemot den amerikanska WTI-oljan. WTI var samtidigt ned 0:94 dollar till 81:32 dollar.

Bloomberg News pekar även på andra faktorer som kan ha bidragit till pressen mot brent. Oljan har fallit under 200-dagarsnittet, nu kring 107:90, och nordsjöoljan saknar därmed detta tekniska stöd.

På metallmarknaderna var köpintresset åter riktat mot ädelmetallerna. Guldet visar något före klockan 9 en uppgång på 2,2 procent och det innebär att spotpriset närmar sig 1.900-dollarsnivån för första gången. Silvret var likaså upp 2,2 procent, vilket innebär ett pris på 43:87 dollar per uns.

Bland basmetallerna var koppar och zink ned under morgonen, -35 respektive -17 dollar per ton till 8.790 för koppar och 2.175 dollar för zink.

Även nickel visade nedgång, -155 dollar, medan aluminium klarade sig bättre och  visade en uppgång på knappt 2 dollar till 2.357.

Bild: (C) aboutpixel.de —  Kirsten Oborny

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.