EMU: STARK VILJA FÖRSV EURO, ORO OBEFOGAD UTIF EK FUND

STOCKHOLM (Direkt) Det finns en stark politisk vilja att försvara euron och EFSF kan inte förväntas vara funktionsduglig från dag ett.

Det säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn på en presskonferens i Bryssel på fredagen, enligt Bloomberg News.

Han säger vidare att spreadarna mellan kärnräntor och räntor i de problemtyngda länderna inte är motiverade av ekonomiska fundamenta och att återhämtningen fortgår i största delen av Europa. Snarare är det statsskuldproblemen i USA som ligger bakom oron på marknaden och en lösning måste framarbetas globalt.

Det är svårt att få ut budskapet från överenskommelsen från de 21 juli och den behöver tid för att implementeras. Marknaden har inte reagerat som förväntat på de beslut som togs då, säger han vidare.

EFSF:s lånekapacitet bör utökas och dess omfång bör vidgas. Samtidigt är det viktigt att ratificeringen av den redan överenskomna utökningen av fonden inte dröjer.

Han säger att överenskommelsen bör ratificeras inom de kommande veckorna och hela processen bör vara avslutad tidigt i september.

Vidare säger Olli Rehn att den privata sektorns deltagande ska begränsas till Grekland som är i en exceptionell situation. Mötet den 21 juli medförde en hel del förbättringar för landets situation och marknadens ökade oro är oberättigad.

Han säger också att Spanien och Italien har vidtagit nödvändiga reformåtgärder och gör framsteg och är på rätt väg att möta de uppsatta budgetmålen.

Bild: (C) aboutpixel.de—Sebastian-Engel

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.