- Advertisement -
- Advertisement -

USD/SEK: Utveckling i linje med prognos – men vad händer nu?

- Advertisement -

Stockholm (www.tradingportalen.com) – Tidigare i år belyste jag en rad samband och signaler som skapade förutsättningar för en dollarförstärkning. I den första analysen daterad den 9:e april 2011 ”Ursvag dollar närmar sig intressanta nivåer” ville jag dels lyfta fram relevansen av priset (de tekniska nivåerna) och korrelationen till volatilitets-index (VIX), men också historiska likheter i formationer och motreaktioner/trendbrott.

I april-analysen markerade jag området vid 6 kronor som kritisk nivå och möjlig vändpunkt. VIX som är ett volatilitets-index och mått på marknadsrädslan var avtagande och befann sig kring 17-18. Då VIX historiskt gett flera vändpunkter vid nivån kring 15 påpekade jag detta då det var speciellt intressant eftersom detta såg ut att sammanklaffa med de kritiska nivåerna för dollarn. Dessa samband har vi tidigare sett bland annat under finanskrisen 2008 och under sommaren 2010 där dollarn stärkts kraftigt under kort tid.

Den dollarförstärkning som ägde rum under finanskrisen fick vi sedan tekniskt se toppa ur i en huvud-skuldra-formation. Denna gav 2 tydliga signaler, först vid brottet och sedan vid avstämningen. Den negativa trenden formades sedan under ett antal månader och skapade en kilformation som sedan bröt upp i en tillfällig uppgång under ett par månader. Vad vi sedan fick se under 2010 var en topp-formation likt vad som skapades under finanskrisen. Ännu en huvud-skuldra-formation (även denna gav stärkta indikationer på 6 kronor som möjlig botten) skapades som sedan gav upprepade signaler i form av brott och avstämning. Likheterna var lika både i såväl uppgång som nedgång, även nu under 2011 skapades en negativ trend likt den vi såg under 2009.

De tekniska sambanden blev fler och fler och signalerna föll på plats för en motreaktion, detta skrev jag i den uppföljande analysen daterad den 3:e maj 2011 ”Dollarn (USD/SEK) har nått försvarszon”. Dollarn gav sin botten nästan exakt vid 6 kr (5,97 som lägst) samtidigt som börsoron tilltog (se VIX-indikatorn).

I denna analys har jag återigen markerat likheterna/sambanden. Vad som nu är intressant är givetvis området kring 6,50 kronor som jag angivit vid flera tillfällen. Dollarn hade under juni problem med denna nivå och vände ned ett antal gånger. Under juli har vi nu dock fått se lite piggare ryck uppåt och noteringar över 6,60 kronor. Vad som också bör noteras är den tydliga månadstrenden som gett sina bottnar kring månadsskiftena (maj, juni och juli). För en fortsatt positiv trend i dollarn är ännu en högre botten önskvärd i samband med kommande månadsskifte, men framförallt en etablering över 6,50 kronor.

Bild: (C) Irochka–Dreamstime

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Direkt
Direkt
Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

RFP: Absolute Return Multi-Strategy/Fund of Funds

(Global Fund Search) - A Danish Institutional Investor is searching for an absolute return strategy for an allocation of EUR 40 million. The mandate...

Brummer Multi-Strategy Navigates 2022’s “Perfect” Storm

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 experienced a “perfect” inflation storm due to an unprecedented amount of monetary and fiscal policy stimulus during the pandemic, war,...

Dream Comes True for Grönblom

Stockholm (HedgeNordic) – Ernst Grönblom had been running his high-conviction strategy of cherry-picking the stock market’s undervalued future winners under the umbrella of United...

Boarding the Broader Alternatives Ship

Stockholm (HedgeNordic) – Tore Davidsen, portfolio manager of SEB Eureka Fixed Income Relative Value since its launch in 2018, will join BankInvest as Senior...

Year of Stabilization of Interest Rates

By Kari Vatanen, CIO of Veritas: The year 2022 was a year of negative surprises in the investment markets and in the global economy. Hopes...

Playing Offense in the Net-Zero Transition

Stockholm (HedgeNordic) – The world’s adoption of cleaner energy had been ongoing prior to Russia unleashing war in Ukraine. The war and its consequences...