- Advertisement -
- Advertisement -

USD/SEK: Utveckling i linje med prognos – men vad händer nu?

- Advertisement -

Stockholm (www.tradingportalen.com) – Tidigare i år belyste jag en rad samband och signaler som skapade förutsättningar för en dollarförstärkning. I den första analysen daterad den 9:e april 2011 ”Ursvag dollar närmar sig intressanta nivåer” ville jag dels lyfta fram relevansen av priset (de tekniska nivåerna) och korrelationen till volatilitets-index (VIX), men också historiska likheter i formationer och motreaktioner/trendbrott.

I april-analysen markerade jag området vid 6 kronor som kritisk nivå och möjlig vändpunkt. VIX som är ett volatilitets-index och mått på marknadsrädslan var avtagande och befann sig kring 17-18. Då VIX historiskt gett flera vändpunkter vid nivån kring 15 påpekade jag detta då det var speciellt intressant eftersom detta såg ut att sammanklaffa med de kritiska nivåerna för dollarn. Dessa samband har vi tidigare sett bland annat under finanskrisen 2008 och under sommaren 2010 där dollarn stärkts kraftigt under kort tid.

Den dollarförstärkning som ägde rum under finanskrisen fick vi sedan tekniskt se toppa ur i en huvud-skuldra-formation. Denna gav 2 tydliga signaler, först vid brottet och sedan vid avstämningen. Den negativa trenden formades sedan under ett antal månader och skapade en kilformation som sedan bröt upp i en tillfällig uppgång under ett par månader. Vad vi sedan fick se under 2010 var en topp-formation likt vad som skapades under finanskrisen. Ännu en huvud-skuldra-formation (även denna gav stärkta indikationer på 6 kronor som möjlig botten) skapades som sedan gav upprepade signaler i form av brott och avstämning. Likheterna var lika både i såväl uppgång som nedgång, även nu under 2011 skapades en negativ trend likt den vi såg under 2009.

De tekniska sambanden blev fler och fler och signalerna föll på plats för en motreaktion, detta skrev jag i den uppföljande analysen daterad den 3:e maj 2011 ”Dollarn (USD/SEK) har nått försvarszon”. Dollarn gav sin botten nästan exakt vid 6 kr (5,97 som lägst) samtidigt som börsoron tilltog (se VIX-indikatorn).

I denna analys har jag återigen markerat likheterna/sambanden. Vad som nu är intressant är givetvis området kring 6,50 kronor som jag angivit vid flera tillfällen. Dollarn hade under juni problem med denna nivå och vände ned ett antal gånger. Under juli har vi nu dock fått se lite piggare ryck uppåt och noteringar över 6,60 kronor. Vad som också bör noteras är den tydliga månadstrenden som gett sina bottnar kring månadsskiftena (maj, juni och juli). För en fortsatt positiv trend i dollarn är ännu en högre botten önskvärd i samband med kommande månadsskifte, men framförallt en etablering över 6,50 kronor.

Bild: (C) Irochka–Dreamstime

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Direkt
Direkt
Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Latest Articles

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -