GREKLAND: EU-PAKET MÖJLIGGÖR ORDNAD DEFAULT – MOODY’S

STOCKHOLM (Direkt) Torsdagens stödpaket för Grekland möjliggör en ordnad default i Grekland och köper tid, enligt kreditvärderingsinstitutet Moody’s.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Moody’s skriver att stödpaketet gynnar alla euroländer eftersom der minskar smittorisken som troligen funnits vid en oordnad default i Grekland. Hur andra länder påverkas beror dock på balansen mellan de positiva marknadsstabiliserande elementen i planen och det negativa exemplet som satts i förhållandet mellan Grekland och landets långivare.

Moody’s skriver att stödpaketet innehåller deltagande för privata långivare, som nu “praktiskt taget säkert kommer att få ta kreditförluster”.

“Om och när obligationsbytet kommer att äga rum kommer Moody’s att definiera det som en default”, skriver kreditvärderingsinstitutet.

Moody’s har därför nedgraderad Greklands kreditbetyg till Ca från tidigare Caa1 för att återspegla de förluster som troligen följer av de obligationsbyten som föreslås i räddningspaketet. När väl dessa byten har avslutats avser Moody’s att återigen se över Greklands kreditbetyg för att försäkra att det återspeglar riskerna med landets nya kreditprofil, inklusive utsikterna för nya omstruktureringar.

“Även om kreditvärderingsinstitutet anser att paketet har ett antal fördelar för Grekland – en något lägre skuldbana, lägre räntekostnader liksom minskat beroende av marknaderna framöver – är effekterna på Greklands skuldbörda begränsad”, skriver Moody’s.

Moody’s bedömer att effekterna för kreditgivare till Irland och Portugal är neutrala till följd av paketet. Länderna för lägre räntor på sina nödlån, men samtidigt sätter paketet ett exempel för framtida omstruktureringar om problemen i de andra länderna skulle bli lika stora som i Grekland.

För långivare till andra länder med hög skuldbörda eller stora underskott
överväger de negativa effekterna från det exempel som nu satts med Grekland de positiva effekterna, enligt Moody’s, och därför tynger paketet dessa länders kreditbetyg.

Bild: © by Kurt F. Domnik — pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.