- Advertisement -
- Advertisement -

SEB Venture Capital investerar i Actiwave

- Advertisement -

Actiwave AB, ett bolag som har utvecklat en unik algoritm som väsentligt förbättrar ljudåtergivningen i högtalarsystem, har tagit in 15 miljoner kronor i en nyemission. Kapitalet kommer att möjliggöra såväl lansering av det egna högtalarsystemet Opalum samt licensiering av Actiwave-teknologin till tillverkare av konsumentelektronik. Finansieringen leddes av SEB Venture Capital som även förvärvade Innovationsbrons samtliga aktier. Actiwave är speciellt intressant då man på ett bra sätt kompletterar teknisk spetskompetens med ett starkt kommersiellt driv, och ett bra exempel på hur affärsänglar, inkubatorer och institutionella investerare kan samverka längs vägen och på sikt bygga en stark internationell aktör med bas i unik svensk teknologi.

Actiwave grundades 2007 av Pär Gunnars Risberg baserat på resultatet av forskning vid Linköpings universitet. Pär har genom att sätta samman olika forskningsresultat, bland annat inom avancerad psykoakustik, utvecklat en unik teknologi som ger en avsevärt förbättrad ljudkvalité i högtalarsystem. Genom att analysera hur ett högtalarsystem låter kan Actiwaves unika algoritm användas för att anpassa ljudsignalen digitalt vilket möjliggör att även små och platta högtalare kan återge ett rikt och brett ljudspektrum. Tekniken lämpar sig speciellt bra för högtalare i konsumentelektronik såsom platt-TV, laptops, surfplattor och mobiler. Actiwave planerar även att lansera det egna högtalarsystemet Opalum i sommar och intresset hos ledande distributörer globalt i över 20 länder är redan stort.

– Actiwave har lyckats utveckla en mycket innovativ teknologi som betydligt förbättrar ljudet i små och kompakta enheter vilket öppnar upp för en gigantisk marknad. Det är en stor utmaning att lotsa en innovation ända fram till ett kommersiellt välfungerande bolag, och vi är mycket imponerade över vad Pär och teamet har uppnått hittills. Nu ser vi fram emot en fortsatt framgångsrik utveckling av bolaget. Vi vill även passa på att tacka Innovationsbron som har varit en viktig partner i bolagets tidiga utvecklingsskede, säger Ulf Lewander, Investment Manager på SEB Venture Capital, och David Sonnek, chef för teknikinvesteringar på SEB Venture Capital.

– Det här är en viktig milstolpe för oss. Det möjliggör inte bara en snabbare utveckling utan ger också bolaget en större trovärdighet tack vare en stark ägare i ryggen. Jag ser det också lite som en kvalitetsstämpel att en av landets mest välrenommerade riskkapitalister valt att investera i just oss, något som naturligtvis känns jättekul. Därför vill jag också tacka nya och befintliga finansiärer, Innovationsbron samt LEAD för deras fantastiska stöd som hjälpt oss fram till detta, säger Pär Gunnars Risberg, vd och grundare för Actiwave.

SEB Venture Capital grundades 1995 och är en del av SEB-koncernen. Med en kapitalbas på 2.500 miljoner har man för närvarande 35 investeringar i tillväxtbolag i portföljen och har genomfört 45 exits sedan starten.

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...

Expected 75 Point Hike in Riksbank Rate

Stockholm (HedgeNordic) – Sweden’s Riksbank raised the key interest rate by an expected 75 basis points to 2.5 percent, the highest level since 2008....

The Age of Macro is Back

Stockholm (HedgeNordic) – In recent years, fixed-income macro managers such as Carlsson Norén have struggled to deliver attractive absolute returns in a low-volatility environment...

Man AHL Launches its First Systematic Article 9 Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Man Group’s quantitative investment arm and engine, Man AHL, has launched the asset manager’s first systematic Article 9 fund. Relying on...

Corporate Bonds are Very Attractive Finds Atlant Fonder

Stockholm (HedgeNordic) – This year’s broad sell-off in the bond market due to aggressive monetary tightening in the fight against inflation may have investors...