- Advertisement -
- Advertisement -

SEB Venture Capital investerar i Actiwave

- Advertisement -

Actiwave AB, ett bolag som har utvecklat en unik algoritm som väsentligt förbättrar ljudåtergivningen i högtalarsystem, har tagit in 15 miljoner kronor i en nyemission. Kapitalet kommer att möjliggöra såväl lansering av det egna högtalarsystemet Opalum samt licensiering av Actiwave-teknologin till tillverkare av konsumentelektronik. Finansieringen leddes av SEB Venture Capital som även förvärvade Innovationsbrons samtliga aktier. Actiwave är speciellt intressant då man på ett bra sätt kompletterar teknisk spetskompetens med ett starkt kommersiellt driv, och ett bra exempel på hur affärsänglar, inkubatorer och institutionella investerare kan samverka längs vägen och på sikt bygga en stark internationell aktör med bas i unik svensk teknologi.

Actiwave grundades 2007 av Pär Gunnars Risberg baserat på resultatet av forskning vid Linköpings universitet. Pär har genom att sätta samman olika forskningsresultat, bland annat inom avancerad psykoakustik, utvecklat en unik teknologi som ger en avsevärt förbättrad ljudkvalité i högtalarsystem. Genom att analysera hur ett högtalarsystem låter kan Actiwaves unika algoritm användas för att anpassa ljudsignalen digitalt vilket möjliggör att även små och platta högtalare kan återge ett rikt och brett ljudspektrum. Tekniken lämpar sig speciellt bra för högtalare i konsumentelektronik såsom platt-TV, laptops, surfplattor och mobiler. Actiwave planerar även att lansera det egna högtalarsystemet Opalum i sommar och intresset hos ledande distributörer globalt i över 20 länder är redan stort.

– Actiwave har lyckats utveckla en mycket innovativ teknologi som betydligt förbättrar ljudet i små och kompakta enheter vilket öppnar upp för en gigantisk marknad. Det är en stor utmaning att lotsa en innovation ända fram till ett kommersiellt välfungerande bolag, och vi är mycket imponerade över vad Pär och teamet har uppnått hittills. Nu ser vi fram emot en fortsatt framgångsrik utveckling av bolaget. Vi vill även passa på att tacka Innovationsbron som har varit en viktig partner i bolagets tidiga utvecklingsskede, säger Ulf Lewander, Investment Manager på SEB Venture Capital, och David Sonnek, chef för teknikinvesteringar på SEB Venture Capital.

– Det här är en viktig milstolpe för oss. Det möjliggör inte bara en snabbare utveckling utan ger också bolaget en större trovärdighet tack vare en stark ägare i ryggen. Jag ser det också lite som en kvalitetsstämpel att en av landets mest välrenommerade riskkapitalister valt att investera i just oss, något som naturligtvis känns jättekul. Därför vill jag också tacka nya och befintliga finansiärer, Innovationsbron samt LEAD för deras fantastiska stöd som hjälpt oss fram till detta, säger Pär Gunnars Risberg, vd och grundare för Actiwave.

SEB Venture Capital grundades 1995 och är en del av SEB-koncernen. Med en kapitalbas på 2.500 miljoner har man för närvarande 35 investeringar i tillväxtbolag i portföljen och har genomfört 45 exits sedan starten.

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Atlant’s Stability “Runs Like a Clock”

Stockholm (HedgeNordic) – In the ever-changing hedge fund landscape with a constant flow of launches and closures, some long-running hedge funds keep getting more...

Visio Siilo to Cease Operations Amid Erratic Dislocations

Stockholm (HedgeNordic) – After an extensive career spanning both allocator and fund manager roles, Mikael Simonsen joined Visio Asset Management in late 2021 to...

The Foundation of the Energy Transition: Industrial Commodities

By Bentley Atteberry, CEO, CIO, Director of Metals – Myst Capital: The world is in the early stages of one of the largest economic...

No Piecemeal Solution for Transition Towards Sustainable Food

Agricultural products have a more profound impact on people’s lives than other commodities, as they form the basis for our food. At the moment,...

Capital Four Expands New York Team

Stockholm (HedgeNordic) – Copenhagen-headquartered Capital Four continues to strengthen its investment team in New York. The credit boutique has announced the hiring of three...

Lynx Surpasses 100 Employees

Stockholm (HedgeNordic) – Systematic asset manager Lynx Asset Management has recently surpassed 100 employees, with over 20 new hires in 2023 across its headquarters...

Allocator Interviews

Commodities

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -