Fördelarna med valutahandel

Hur kan en kortsiktig handlare överleva ifall marknaden inte rör sig tillräckligt mycket och det är dyrt att kliva in och ur sina positioner?

Lösningen till detta är många gånger valutamarknaden där priset pendlar oftare vilket ger handlare fler möjligheter att handla. Valutahandel är dessutom billigare än de traditionella marknaderna vilket gör det gör det möjlighet att ta fördel av små prisrörelser med hjälp av generös hävstång. I denna artikel kommer vi gå igenom några av de argumenten som gör den snabbt växande valutamarknaden tilltalande för handlare.

Valutamarknaden är lätt rörlig och pendlar mer än börsen och råvarumarknaderna på kortsikt. Detta gör att man får flera tillfällen att handla per dag. En god trader kan utan problem göra 2-3 affärer per dag. Vissa som handlar på riktig kortsikt kan göra upp till 20 affärer per dag.

Kostnaderna är väldigt låga och generellt sett betalar man endast skillnaden mellan köp och säljkurs. Detta leder till att man kan kliva in och ur marknaden väldigt lätt och göra flera affärer per dag (+10) utan att det behöver påverkar ens resultat negativt.

Hävstång – För att ta fördel av små rörelser handlar både professionella och privatpersoner med hävstång. Stiger exempelvis en valuta med en halv procent en given dag kan man med hjälp av hävstång väldigt lätt omvandla denna halva procent till 1%, 2%, 3%, upp till 100%. Det är dock viktigt att förstå att hävstångseffekten även kan fungera till din nackdel vilket gör att många professionella aktörer begränsar sin hävstång till ca 5 gånger beroende på strategi och riskaptit.

Mindre startkapital – Ytterligare fördel med hävstångsmöjligheterna är att man kan börja arbeta med betydligt mindre kapital jämfört med andra marknader.

Marknaden är öppen 24 timmar om dygnet från söndag natt till och med fredag kväll. Detta innebär att du kan handla när det passar dig. Man brukar dela upp handeln i sessioner beroende på de olika tidszonerna. De tre stora handelssessionerna är den europeiska-, nordamerikanska- samt den asiatiska-handelssessionen.

Enkelt att satsa på att antingen uppgång eller nedgång – Då man handlar valutor i par, som USD/SEK, är det enkelt att satsa på att antingen uppgång eller nedgång i US Dollar mot Svenska Kronan. Till skillnad från andra marknader där det finns begränsningar på hur mycket man kan tjäna på prisfall.

Handla på nyheter och statistiksläpp – Valutamarknaden är världens största marknad sett till omsättning där man varje dag omställer flera miljarder kronor. Då många handlar valuta är det väldigt lätt att komma in och ur sina positioner. Detta innebär att man kan handla på nyheter och statistiksläpp. På andra marknader är det väldigt svårt att få komma in i marknaden till ett rimligt pris när exempelvis positiva nyheter släpps. Den höga omsättningen gör det dessutom billigt att handla valuta.

Mindre instrument att hålla koll på – Valutahandlare brukar normalt endast fokusera på 1 – 2 valutor, vilket gör det lättare att börja samt uppdatera sig istället för att läsa på om flera tusen olika aktier.

Share.

About Author

This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.