- Advertisement -
- Advertisement -

Swedfund investerar i Ghanas banksektor

- Advertisement -

Pressmeddelande – Swedfund investerar i den ghanesiska banken Fidelity Bank, en bank med starkt fokus på små och medelstora företag, med 14 MUSD i form av ett efterställt osäkrat lån. Genom att stödja banksektorn i Ghana kommer Swedfund att bidra till privatsektorutveckling, ökad efterfrågan, nya arbetstillfällen och minskad fattigdom.

Ghanas ekonomi har haft en stark tillväxt under de senaste sex åren. Trots inbromsningen under 2013, har tillväxten haft en bred bas och en fortsatt stark BNP-tillväxt väntas framöver.

Den privata sektorn är en viktig faktor för ökad tillväxt i Ghana som leder till ökad sysselsättning och därmed självförsörjning och minskad fattigdom. Sektorn är dock beroende av att lokala banker kan erbjuda sina kunder finansiering, så att de i sin tur kan etablera och utveckla verksamheterna. Lokala småföretag står just nu inför en utmanande situation då de påverkas av devalveringen av den inhemska valutan och ökande inflation. Eftersom små och medelstora företag representerar över 90 % av alla registrerade företag i Ghana, riskerar svårigheter inom den privata sektorn att leda till hög arbetslöshet och ytterligare avmattning av den ekonomiska tillväxten, därav behovet av att stöd.

Fidelity Bank har anskaffat totalt 60 MUSD från en sammanslutning av flera europeiska utvecklingsfinansiärer (“DFI:s”) för att stödja och möjliggöra bankens fortsatta tillväxt och utveckling, där Swedfund investerar 14 MUSD.

– Som utvecklingsfinansiär har vi en viktig roll att spela i denna typ av investeringar. De ghanesiska bankerna har svårt att locka till sig långsiktig finansiering från marknaden, vilket är nödvändigt för att säkerställa sektorns fortsatta utveckling och stabilitet. Vi är glada att stödja en bank som fokuserar på små och medelstora, eftersom detta segment bidrar starkt till ekonomisk utveckling och sysselsättning, säger Fredrik Törgren, ansvarig för investeringar i finansiella institutioner på Swedfund.

Om Fidelity Bank

Fidelity Bank Ltd är en inhemsk ghanesisk universalbank med starkt fokus på små och medelstora företag. Det är den 7: e största banken i Ghana med 45 kontor över hela landet och cirka 1500 anställda. Fidelity Bank kundbas består främst av företag inom tjänste-, tillverknings- och detaljhandelsindustrin.www.fidelitybank.com.gh
Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

 

 

Bild: (c) Juan-Fuertes—shutterstock.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -