- Advertisement -
- Advertisement -

Altor lanserar ny Private Equity-fond – flyttar hem till Sverige

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Den svenska private equity-firman Altor Equity Partners AB har på på rekordtid rest 2 miljarder EUR i nytt kapital till sin fjärde fond, Altor Fund IV. Investerare är till största delen amerikanska universitetsstiftelser, pensionsfonder, etc.. Nordiska investerare står för 20% av kapitalet, medan övriga investerare kommer från i princip samtliga världsdelar.

En viktig nyhet med den nya fonden är att den juridiska hemvisten blir Sverige, i formen av en så kallad Svensk Specialfond enligt AIFM-regelverket – d.v.s. samma form som många hedgefonder – som regleras av Finansinspektionen.

”Diskussioner om skatteplanering och myter om utländska skatteparadis är inte särskilt produktiva. Vi skulle hellre lägga vår tid och kraft på att utveckla framgångsrika företag tillsammans med starka företagsledningar och framgångsrika entreprenörer”, säger Harald Mix. ”Ökad transparens och anpassning till en reglerad miljö kommer förhoppningsvis skapa en bättre övergripande förståelse för Private Equity som en framgångsrik ägarmodell.

Fonden stängde på mindre än tre månader och efterfrågan från investerare var större än fondens tak på 2 mdr EUR. Investerare är huvudsakligen samma som i Altors tidigare fonder, där endast en utvald grupp nya investerare har bjudits in.

Den nya fonden kommer att i likhet med den föregående ha en löptid på 15 år. Den längre tidshorisonten möjliggör investeringar i företag där detta är nödvändigt. Bland Altors befintliga innehav finns några bolag som ägts i nästan 10 år, bland dem Lindorff, Navico och Dustin. De flesta investeringarna kommer göras i privata företag med intäkter på mellan 50-500 miljoner EUR, men den nya fonden har ett flexibelt mandat som möjliggör minoritetsandelar i publikt noterade bolag och krediter under omstrukturering (s.k. Distressed debt)

 

Bild: (c) Luminouslens–Dreamstime.com 

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Brobacke is Back in the Game

Stockholm (HedgeNordic) – There is significant heterogeneity in the universe of multi-asset investment solutions. Despite an extensive variety of approaches, Nils Brobacke still saw...

January: Mirror Image of 2022 for Nordic CTAs

Stockholm (HedgeNordic) – The average return of the eight “CTA” constituents of the Nordic Hedge Index that had positive performance in 2022 was 14.4...

Did Energy Prices Cause This Inflation Surge?

Copenhagen – (Jesper Rangvid): You often hear that soaring energy prices, caused by supply-chain disruptions resulting from the pandemic and the war in Ukraine,...

UB Launches Forest-Focused PE Fund

Stockholm (HedgeNordic) – United Bankers is launching a private equity fund investing in forest and bio-based industries. The fund, named UB Forest Industry Green...

Origo’s First Ten Years on (a) Quest

Stockholm (HedgeNordic) – Long/short equity fund Origo Quest is celebrating ten years of bargain hunting in the universe of Nordic small-cap stocks. After a...

The Cycle is Back and so is Active Investing

Stockholm (HedgeNordic) – The relationship between equities and bonds has traditionally been inverse, making bonds a leading choice as a diversifier to an equities...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -