Stark slutspurt i december för Brummer & Partners

Stockholm (HedgeNordic.com) – Brummer-fonderna spurtade under december och flera av dem avslutade året med betyget ”väl godkänt”. 7 av 9 fonder levererade positiv avkastning för helåret.

För månaden så avslutade 8 av 9 singelstrategifonder december med positiv avkastning. Endast 2013-års sämsta fond inom Brummer-familjen – marknadsneutrala Archipel – tappade mark, -0,8% (2013: -3,0%).

Nytillskottet inom gruppen, macro-fonden Canosa, dubblade nästintill årsavkastningen i och med en uppgång på 4,1% i december, vilket förde upp avkastningen till goda +9,3% för 2013.

Det nya projektet för Brummer-grundarna Per Josefsson och Peter Thelin, relative value-inriktade fonden Carve, hade även den en lyckosam månad, +1,6%, vilket gjorde att året summeras till mycket starka +14%.

Futuris och Observatory hade båda en uppgång på 0,9% under december. Dock med stora skillnader i helårsresultatet – Futuris reducerade sin kräftgång till -1,0% för 2013, medan Observatory stängde året på +7,2%.

Nektar höll sig över nollan under månaden (+0,2%) och årets resultat blev tämligen modesta +4,5%, vilket endast är ca 1/3-del av den historiska genomsnittliga avkastningen.

Zenit hade ett något svagare år jämfört med den historiska snittavkastningen i och med en uppgång på totalt 3,5%. För månaden blev resultatet 0,7%.

Trendföljande CTA-fonden Lynx fick god utdelning för sitt risktagande under december, trots viss volatilitet avslutade man på +3,3%, vilket ger helårsresultatet +12,1%. Det är i linje med den historiska genomsnittliga avkastningen sedan starten för fonden.

Om vi ska utnämna en solklar vinnare bland Brummer-fonderna, så är det den amerikanska teknologifonden Manticore. Återigen får vi lyfta på hatten för en lysande prestation, med en uppgång på hela 4,2% under månaden. Avkastningen för helåret landar därmed på makalösa +40,2% (!). Detta resultat har dessutom levererats till en risk som ligger långt under aktiemarknaden. Volatiliteten uppgår till 8,72%, vilket är mindre än hälften jämfört med t.ex. MSCI Europe.

Brummer Multi-Strategy, som är en fond-i-fond bestående av samtliga singelstrategier, steg under månaden med +1,7%. Årsresultatet blev därmed +9,3% under 2013 som helhet. Det historiska snittet uppgår till +7,95%.

 

 Bild: (c) kk-artworks—Fotolia.com

Share.

About Author

This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.