- Advertisement -
- Advertisement -

Blandade resultat för Sector i september – fortfarande starkt helår

- Advertisement -

Stockholm (HedgeNordic.com) – Den norska fondförvaltaren Sector Asset Management har en palett av fonder inom olika sektorer på marknaden. I en uppdatering av resultaten för september bland fonderna uppvisades, liksom färgpaletten, en variation bland fonderna. Dock med fortsatt goda helårsresultat överlag.

Sector Healthcare (L/S market neutral)

Fonden tappade 0,6% i september (USD). Hittills i år (YTD) är Sector Healthcare upp 7,9% (USD). Nedgången under september berodde till största delen på, och sammanföll med, nedgången i långa obligationsräntor. Fonden hade en nettoexponering på 7% vid utgången av september och en bruttoexponering 185%. Fonden har en årlig genomsnittlig avkastning om 9,1% sedan starten, till en volatilitet om 4,5%. Portföljförvaltaren Trond Horneland säger i en kommentar: ”spridningen avkastningsmässigt mellan olika aktier var svag under september, men högre fram till denna månad och vi har lyckats skapa bra värde i Sector Healthcare för året som helhet”.

Sector Healthcare Value Fund

Den globala long-only healthcare-fonden, Sector Healthcare Value, avslutade september med en uppgång på 3,1% (USD), 0,5%-enheter sämre än jämförelseindex för månaden. Helårsresultatet är dock fortfarande stabilt över sitt jämförelseindex för fonden med en uppgång på 30,6% YTD (USD), 5,5%-enheter jämfört med MSCI Healthcare-index.

Sector Sigma Nordic (L/S Nordic Equities)

Sector Sigma Nordic steg med 4,4% (NOK) i september. Hittills i år är avkastningen för Sector Sigma Nordic 17,1%. Förvaltaren reducerade netto lång exponeringen i september i inför Fed`s ”tapering”-beslut i USA och företagens kommande rapporter i oktober för tredje kvartalet. Den genomsnittliga nettoexponeringen i september var ca 59%. Avkastningen på enskilda aktier i portföljen fördelade sig brett, men med genomgående högre positiv avkastning på enskilda aktier i longboken jämfört med shortboken. På long-sidan steg Hennes & Mauritz 14,6% (i SEK) i september etter att bolaget levererat siffror som överraskade ordentligt på uppsidan. Marine Harvest steg nästan 14% på stigande laxpriser och det danska shippingbolaget DS Norden steg 16,5% (i DKK) i det som fortsätter att vara ett starkt sentiment för shippingaktier. I en stigande aktiemarknad var det huvudsakligen de korta positionerna som bidrog negativt till avkastningen.

Sector EuroPower (Nordisk energitrading – Directional)

Sector EuroPower slutade ner 4.1% (EUR) i september. Oskarshamn, som är det största kärnkraftverket i regionen, var tvungen att stänga ner under september på grund av maneter i kylvattnet (!). ”-Detta är första gången vi har förlorat pengar på maneter”, säger portföljförvaltaren Thor Lien till HedgeNordic.com. Utöver detta blev både Oskarshamn 1 och Olkiilouto 2 stoppade på grund av tekniska problem. Detta tog tillsammans bort över 2600 MW av produktion och i stället för att ha spotpriser på cirka 32 EUR/MWh när vi gick in i månaden, slutade månaden med spotpriser på 42 EUR/MWh. Dessa händelser gav, tillsammans med en något torrare vädersituation, förluster på både fondens kortsiktiga och långsiktiga strategier.

Sector Zen (L/S Japanska aktier)

Sector Zen steg 5,4% i september (USD). Avkastningen hittills i år är 22,3% (USD). Fonden hade negativ avkastning endast två individuella handelsdagar under hela månaden, där marknaden (TOPIX) som en jämförelse hade åtta minusdagar. Bland de positiva faktorerna i september lyfter förvaltaren Trond Hermansen fram en betydande ökning av handelsvolymerna bland små- och medelstora bolag, det var den bästa septembermånaden sedan 2005 och japanska aktier steg utan någon särskild hjälp från svagare yen. För månaden som helhet blev marknaden positivt påverkad av IOK:s beslut om att tilldela Tokyo sommar-OS 2020.

Sector Polaris (Sectors multi-strategy fond)

Sector Polaris steg 0,64% (USD) in September. Hittills i år är den ackumulerade avkastningen för Sector Polaris 6,2% (USD). De huvudsakliga bidragsgivarna till septemberresultatet var Sector Sigma Nordic och Sector Zen. Avkastningen under de senaste rullande 12 månaderna uppgår till 8,2%.

 

Bild: (c) shutterstock—Andrey Burmakin

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

CABA Becomes a Signatory of UN PRI

Stockholm (HedgeNordic) – Danish fixed-income fund boutique CABA Capital has become a signatory of the UN Principles for Responsible Investment (PRI), thereby affirming its...

Elo’s Former PE Head Joins Coda Alternatives

Stockholm (HedgeNordic) – Karita Meling, Elo’s former Head of Private Equity, is joining Finnish fundraising advisory Coda Alternatives as Senior Advisor. She served as...

Sampo Plans Spin-off and Listing of Mandatum

Stockholm (HedgeNordic) – The board of Finnish insurance group Sampo has proposed the demerger and subsequent listing of Mandatum, a life insurance and asset...

Lars Wedenborn Strengthens Rhepa’s Board

Stockholm (HedgeNordic) – A well-designed and experienced board of directors is a powerful tool for any firm, including an asset management business. Rhenman &...

“Glad to Have Been Able to Launch” in Tumultuous Year

Stockholm (HedgeNordic) – Finnish fund managers Jan Brännback and Janne Lähdesmäki joined Schroders last year to launch two funds focused on Nordic small- and...

Hedge Funds Find Their Place in Finnish Institutional Portfolios

Stockholm (HedgeNordic) – Institutional investors have increasingly shifted their portfolios to alternative asset classes such as hedge funds in the low interest-rate environment after...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -