Grand Haven Capital: Long-biased och Market Neutral fonder avkastar positivt

Zurich-baserade Grand Haven Capitals båda fonder överträffade benchmark (jämförelseindex) i maj och även för året tills slutet på maj.

Grand Haven Capital Fund genererade en avkasting på 11.18% i maj jämfört med MSCI European Small Cap Index på 3.67% och har hittills i år avkastat 15.66% jämfört med indexavkastningen på 12.93%. Jämför man siffrorna sedan fondens start i november 2006 ligger avkstningen under index då fonden genererat 4.85% mot indexets 15.74%.

Grand Capital Neutral Fund avkastade 8.46% i Maj jämfört med Tremont Equity Neutral HF Index på 0.36%. Hittills i år har fonden genererat 5.85% jämfört med index på 2.12%. Fonden har även sedan start slagit index med en avkastning på 10.26% jämfört med index som fallit 28.63%.

Båda fondernas största sektor är media (33%) och de största land-allokeringarna ligger i Norden på 32% och Tyskland på 26%.

Investeringsstrategin är aktiv ’deep value’ med focus på Norden och norra Europas små- och medelstora företag. Portföljerna är koncentrerade med ca. 20 positioner med ungefär 5-8 kärnpositoner.

Grand Capital Haven Fund har en volatilitet på 30% och korrelation med benchmark på 77.9% och en brutto-exponering på 159.7% och netto-exponering på +85.8%.

GHC Neutral fondens hedging-strategi går ut på att ta korta positiooner i DJ Stoxx European Small Cap 200 Index terminer eller andra relevanta index på en nivå som får den beta-justerade netto exponeringen ner mot 0% med en månatlig ombalansering. Fondens volatilitet ligger på 20% och korrelationen mot benchmark (jämförelseindex) på 13.8% med en brutto-exponering på 207.4% och en netto-exponering på +8.1%.

Bild: (c) shutterstock—argus

Share.

About Author

Pirkko Juntunen startade sin karriär för 15 år sen då hon började som journalist på Institutional Investors nyhetsbrevsavdelning, med fokus på institutionell kapitalförvaltning. Efter mer än två år rekryterades hon av Financial News för att öka deras internationella nyhetsbevakning om kapitalförvaltning. Hon var även del av det team som startade eFinancialNews.com, en daglig web-baserad tidning som nu ägs av Dow Jones. I july 2004 började Pirkko som produkt-specialist på Fidelity, en amerikansk kapitalförvaltare där hon hade ett nära samarbete med fondsförvaltare som ansvarade för pan-Europeiska, globala och tillväxtmarknadsfokuserade aktiefonder. Sedan 2006 har Pirkko arbetat som filansare, med specialisering på institutionella investerare och med fokus på både traditionella portföljer och hedgefonder. Förutom journalistik arbetar Pirkko även med kommunikation och events inom pensions- och kapitalförvaltningsinduststrin. Pirkko läste internationell journalistik på City University i London och har en examen från Uppsala Universitet. Hon har dubbla medborgarskap i Sverige och Finland och är baserad i London. Sedan April 2012 frilansar Pirkko som journalist på HedgeFonder.nu.

2 Comments

 1. Ännu en värdelös artikel i Hedgefonder.nu om hedgefonder som ingen svensk har någon nytta att läsa eftersom hedgefonderna inte kan köpas i Sverige.

  • Hedgefonder on

   Hej,

   Tack för din kommentar. Grand Haven fonden har ett tydligt Nordiskt investeringsfokus då de investerar i små och medelstora Nordiska/Nord-Europeiska företag vilket vi tycker passar väl in i det universum som hedgenordic.com täcker. Fonden är också en av konstituenterna i Nordic Hedge Index och var en av de bäst presterande fonderna i vår databas under maj månad, så vi tyckte det var lägligt att introducera fonden för våra läsare. Det finns ingenting som säger att en fond, produkt eller förvaltare måste vara investerbar för svenska (privata)investerare för att vi ska kunna skriva om den, vi tar heller sällan hänsyn till fondens restriktioner att säljas i specifika länder.

   Förhoppningsvis kommer vi ha artiklar som faller dig i smaken framöver.

   Ha en trevlig sommar!

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.