- Advertisement -
- Advertisement -

Europa i bekräftad recession

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Kreditvärderingsföretaget Moody’s sänkte i veckan tillväxtprognosen för G20-länderna. BNP-tillväxten väntas hamna på 2,9 procent under 2013, vilket är lägre än förra prognosen.

Till skillnad från Tyskland och Storbritannien som visade uppgångar i industriproduktionen under december, fortsatte nedgången för industrin i Frankrike som tappade 0,1 procent under december och sjönk 2,1 procent på årsbasis. För hela EMU-området sjönk industriproduktionen med 2,4 procent i årstakt trots en uppgång på 0,7 procent under december.

Inflationen börjar visa sig mer och mer för varje dag som går. I Storbritannien och Spanien ökade inflationen i januari till 2,7 procent i årstakt. Samtidigt sjönk detaljhandelns försäljning i Storbritannien med 0,6 procent i årstakt i januari, vilket var klart lägre än en väntad uppgång på 1,0 procent.

I USA var det dock bättre och där steg detaljhandelns försäljning med 0,1 i januari, vilket var i linje med förväntningarna. Samtidigt visade det sig att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd sjönk med 27 000 till 341 000 personer under vecka 6, vilket var bättre än väntade siffran på 360 000 personer. Även konsumenternas förtroendeindex steg under samma vecka. Den enda överraskningen var industriproduktionen som sjönk med 0,1 procent i januari jämfört med en väntad uppgång på 0,2 procent.

Under veckan kom det en del preliminära siffror över fjärde kvartalets BNP-utveckling för olika länder. I Japan sjönk BNP med 0,1 procent under fjärde kvartalet och med 0,4 procent i årstakt. Trenden var sjunkande även för de stora europeiska länderna och hela EMU-området. I Frankrike var nedgången 0,3 procent under kvartalet och i årstakt och ännu sämre gick det i Tyskland med en nedgång på 0,6 procent under fjärde kvartalet. Sämst var dock nedgången för sorgebarnet Italien som backade med 0,9 procent under sista kvartalet och med 2,7 procent i årstakt. Hela eurozonen befinner sig med andra ord i en djupare recession än väntat.

Aktiemarknaderna har dock inte reagerat så negativt till den försämrade ekonomiska statistiken. Det globala aktieindexet MSCI All Country World sjönk med 0,2 procent medan Stockholmsbörsen gick upp med 1,2 procent. Råvaror tappade något och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) gick ned med 0,3 procent.

Räntorna vände upp i veckan. Den amerikanska 10-årsräntan gick upp med 6 punkter till 2,01 procent och den svenska motsvarigheten steg 4 punkter till 2,02 procent. På valutamarknaden stärktes kronan mot såväl dollar som euro. Amerikanska dollarn backade 1,9 procent till 6,32 kronor medan euron tappade 2,0 procent till 8,45 kronor.

Bild: (c) shutterstock-Igor Iakovlev

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Dial Up Return, Not Risk: The Z-Shift Framework

By Russell Korgaonkar and Graham Robertson – Man AHL: Over the past few years, we have written about how it is possible to build...

Charlie Munger’s Enduring Legacy Among Nordic Investors

Stockholm (HedgeNordic) – Charlie Munger will leave a legacy; his wit and wisdom will resonate across generations of investors, continuing to influence and benefit...

The Narrative Has Shifted

Stockholm (HedgeNordic) – Stock markets globally lost ground for three consecutive months starting in August, only to witness a recovery in November. Following a...

Global Assets Founder Shifts Focus

Stockholm (HedgeNordic) – Lars Semb Maalen-Johansen, the responsible fund manager of Global Assets Dynamic under the umbrella of Global Assets, is bidding farewell to...

Case Hedgefond Building Stability and Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Case Hedgefond, once a billion-dollar fund in the Nordic hedge fund industry, has undergone a restructuring process since being taken over...

Ex-QQM Duo Unveils Funds Under Meriti Umbrella

Stockholm (HedgeNordic) – Ola Björkmo and Jonas Sandefeldt, known for developing the systematic market-neutral strategy behind QQM Equity Hedge, are spearheading the launch of...

Allocator Interviews

Latest Articles

Man Institute Insights

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -