- Advertisement -
- Advertisement -

The Economist: Mongoliet hetaste marknaden 2013

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Redan i april 2012 skrev HedgeFonder.nu en artikel om den växande ekonomin i Mongoliet och fondförvaltaren FMGs nya fond inriktad på den marknaden. Vi lyfte fram det som många hävdar är en av de mest spännande så kallade New Frontier-marknaderna, med bland annat stora råvarufyndigheter.

Men så märkte vi under måndagen att denna nio månader gamla artikel helt plötsligt återigen fångade intresset hos ett stort antal läsare. Varför detta uppvaknade intresse för Mongoliet, frågade vi oss och konstaterade att en av de tyngsta ekonomiska tidskrifterna – The Economist – lyfter fram landet som det mest spännande inför 2013 vad gäller BNP-tillväxt, något som SvD Näringsliv refererar till i en artikel på måndagen. Därför väljer vi att återigen lyfta fram vår artikel från april.

Argumentet är detsamma som vi valde att lyfta fram redan i april, det vill säga den mäktiga grannen Kina kommer att vara en viktig drivkraft för landet i och med sin stora konsumtion av råvaror för att tillgodose behoven inom industrin.

Fonden är en högriskinvestering – det får man vara medveten om vid investeringar i avlägsna regioner som dessa – och volatiliteten kommer med stor sannolikhet vara högre än världsindex. Något som inte minst manifesteras av resultatet för fonden under 2012: -22,7%. Men får man tro The Economist så är Mongoliets stund i rampljuset kommen.

Övriga länder på listan över vinnarna under 2013 är:

1. Mongoliet +18,5 procent

2. Macao +13,5 procent

3. Libyen +12,2 procent

4. Kina +8,6 procent

5. Bhutan +8,5 procent

6. Östtimor +8,3 procent

Fotnot: se artikeln i sin helhet på http://www.economist.com/blogs/theworldin2013/2013/01/fastest-growing-economies-2013

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -