- Advertisement -
- Advertisement -

Svenska aktieförvaltare och dansk fixed income visade vägen bland hedgefonderna i november

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – När två av tre nordiska hedgefonder per den 27 december har rapporterat sina resultat för november, är Nordic Hedge Fund Index (NHX) upp 0,26% för månaden och 3,46% för helåret 2012. Det under månaden bäst presterande delindexet var NHX fixed income, som steg 1,19%, understött av 89% av fonderna som rapporterat sina novembersiffror. Fixed Income hedge-strategier är också de bäst presterande hittills under året, där delindex är upp närmare 12%.

Det delindex med svagast prestation var Managed Futures/CTA, som tappade -1,54% under månaden. Hittills har 71% av förvaltarna rapporterat in sina resultat. CTA är också det enda delindex med negativt resultat för helåret, med mer än -0,5%.

Tre svenska fonder leder tabellen i november. Nordic Fund Managements Nordic Absolute Return Fund gav 5,73% (7,46% YTD), Prior Nilsson P&N Idea 4,19% (23,22% YTD) och Atlant Fonders Edge som är upp 3,6% (17,87% YTD). Alla tre fonderna är listade inom NHX equity strategy index, som steg 0,6% i november och är upp 3,05% under året.

De bäst presterande fixed income-fonderna hålls med fast hand av danska händer: Danske Invest Hedge Fixed Income (+2,22% i november, + 31,76% YTD) var den som steg mest i kategorin före Jyske Invest Hedge (1,88% i november, 1,18% YTD) och HP Hedge (1,83% i november, 16,7% YTD). Ingen nordisk fixed income hedgefond listad i NHX-databasen förlorade pengar i november.

Inom Multi Strategi-hedgefonder rapporterade Tanglin fonder den största uppgången med 1,46% under månaden (9,48% YTD) före WH Invest (1,43% under månaden, 11,45% YTD) och Traction Yield (1,03% under månaden, 3,78% YTD).

Bland CTA-fonder steg SEB Asset Selection med 1,02%, vilket gör den till den bäst presterande nordiska Managed Futures-fonden under månaden. Fonden, som förvaltas av Hans-Olov Borneman, är dock fortfarande ner -6,16% för 2012. Trots negativ avkastning i november är de två fonderna ALFAKRAFT och Coelis Spektrum, båda svenska fonder, i toppen av tabellen för helåret 2012.

Mindre än hälften av fond-i-fonderna har hittills rapporterat novemberresultaten. De bäst presterande är två Merrant-fonder före Brummer & Partners Multi Strategy-fond. Dessa tre fonder utgör också de bäst presterande för året inom fond-i-fond-segmentet.

Av alla 122 fonder listade på NHX består topp 5-listan för 2012, baserad på absolut avkastning, Midgard Fixed Income Fund (31,96%), Danske Invest Hedge FI (31,76%), P&N Idea (23,22%), Danske Invest European Equities Absolute Return Fund (18,09%) och Atlant Fonder Edge (17,87%). De med sämst avkastning av de fonder som rapporterat är: Cresco (-22,23%), DNB TMT Absolute Return (-12,24%) och Stella Polaris (-11,69%).

Nordic Hedge Fund Index (NHX) är ett likaviktat hedgefondindex som sammanställs och publiceras av HedgeNordic.com och täcker det nordiska hedgefonduniverset. Per den 27 december 2012 består det av 122 individuella nordiska hedgefonder.

 

Bild: (c) shutterstock alex saberi

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest Articles

Tidan Welcomes Magnus Linder to Launch Nova Strategy

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund boutique Tidan Capital is set to launch a market-neutral volatility and options arbitrage strategy named Nova, under the stewardship...

Impega: “Small but Agile Version of NBIM”

Stockholm (HedgeNordic) – Norges Bank Investment Management (NBIM), responsible for managing the Norwegian Government Pension Fund Global, has cultivated a wealth of talent over...

CABA Launches ‘Flex2’ for Another Ride on the Spread Curve

Stockholm (HedgeNordic) – In December 2022, Danish boutique CABA Capital launched a closed-end fund with a three-year lifespan to capture risk premiums in Scandinavian...

Truepenny One Step Closer to Launch

Stockholm (HedgeNordic) – Truepenny Capital Management has received authorization as an investment firm and obtained license as a portfolio manager from the Swedish financial...

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -