- Advertisement -
- Advertisement -

Svenska aktieförvaltare och dansk fixed income visade vägen bland hedgefonderna i november

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – När två av tre nordiska hedgefonder per den 27 december har rapporterat sina resultat för november, är Nordic Hedge Fund Index (NHX) upp 0,26% för månaden och 3,46% för helåret 2012. Det under månaden bäst presterande delindexet var NHX fixed income, som steg 1,19%, understött av 89% av fonderna som rapporterat sina novembersiffror. Fixed Income hedge-strategier är också de bäst presterande hittills under året, där delindex är upp närmare 12%.

Det delindex med svagast prestation var Managed Futures/CTA, som tappade -1,54% under månaden. Hittills har 71% av förvaltarna rapporterat in sina resultat. CTA är också det enda delindex med negativt resultat för helåret, med mer än -0,5%.

Tre svenska fonder leder tabellen i november. Nordic Fund Managements Nordic Absolute Return Fund gav 5,73% (7,46% YTD), Prior Nilsson P&N Idea 4,19% (23,22% YTD) och Atlant Fonders Edge som är upp 3,6% (17,87% YTD). Alla tre fonderna är listade inom NHX equity strategy index, som steg 0,6% i november och är upp 3,05% under året.

De bäst presterande fixed income-fonderna hålls med fast hand av danska händer: Danske Invest Hedge Fixed Income (+2,22% i november, + 31,76% YTD) var den som steg mest i kategorin före Jyske Invest Hedge (1,88% i november, 1,18% YTD) och HP Hedge (1,83% i november, 16,7% YTD). Ingen nordisk fixed income hedgefond listad i NHX-databasen förlorade pengar i november.

Inom Multi Strategi-hedgefonder rapporterade Tanglin fonder den största uppgången med 1,46% under månaden (9,48% YTD) före WH Invest (1,43% under månaden, 11,45% YTD) och Traction Yield (1,03% under månaden, 3,78% YTD).

Bland CTA-fonder steg SEB Asset Selection med 1,02%, vilket gör den till den bäst presterande nordiska Managed Futures-fonden under månaden. Fonden, som förvaltas av Hans-Olov Borneman, är dock fortfarande ner -6,16% för 2012. Trots negativ avkastning i november är de två fonderna ALFAKRAFT och Coelis Spektrum, båda svenska fonder, i toppen av tabellen för helåret 2012.

Mindre än hälften av fond-i-fonderna har hittills rapporterat novemberresultaten. De bäst presterande är två Merrant-fonder före Brummer & Partners Multi Strategy-fond. Dessa tre fonder utgör också de bäst presterande för året inom fond-i-fond-segmentet.

Av alla 122 fonder listade på NHX består topp 5-listan för 2012, baserad på absolut avkastning, Midgard Fixed Income Fund (31,96%), Danske Invest Hedge FI (31,76%), P&N Idea (23,22%), Danske Invest European Equities Absolute Return Fund (18,09%) och Atlant Fonder Edge (17,87%). De med sämst avkastning av de fonder som rapporterat är: Cresco (-22,23%), DNB TMT Absolute Return (-12,24%) och Stella Polaris (-11,69%).

Nordic Hedge Fund Index (NHX) är ett likaviktat hedgefondindex som sammanställs och publiceras av HedgeNordic.com och täcker det nordiska hedgefonduniverset. Per den 27 december 2012 består det av 122 individuella nordiska hedgefonder.

 

Bild: (c) shutterstock alex saberi

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Kamran Ghalitschi
Kamran Ghalitschi
Kamran has been working in the financial industry since 1994 and has specialized on client relations and marketing. Having worked with retail clients in asset management and brokerage the first ten years of his career for major European banks, he joined a CTA / Managed Futures fund with 1,5 Billion USD under management where he was responsible for sales, client relations and operations in the BeNeLux and Nordic countries. Kamran joined a multi-family office managing their own fund of hedgefunds with 400 million USD AuM in 2009. Kamran has worked and lived in Vienna, Frankfurt, Amsterdam and Stockholm. Born in 1974, Kamran today again lives in Vienna, Austria.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...

Expected 75 Point Hike in Riksbank Rate

Stockholm (HedgeNordic) – Sweden’s Riksbank raised the key interest rate by an expected 75 basis points to 2.5 percent, the highest level since 2008....

The Age of Macro is Back

Stockholm (HedgeNordic) – In recent years, fixed-income macro managers such as Carlsson Norén have struggled to deliver attractive absolute returns in a low-volatility environment...

Man AHL Launches its First Systematic Article 9 Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Man Group’s quantitative investment arm and engine, Man AHL, has launched the asset manager’s first systematic Article 9 fund. Relying on...

Corporate Bonds are Very Attractive Finds Atlant Fonder

Stockholm (HedgeNordic) – This year’s broad sell-off in the bond market due to aggressive monetary tightening in the fight against inflation may have investors...