Koppar: SEC ger första ETF med fyisk koppar grönt jlus

STOCKHOLM (Direkt) Securities and Exchange Commission, SEC, har godkänt den första börshandlade fonden i USA som ger investerare möjlighet att köpa koppar, trots klagomål från en del tillverkare att en sådan fond skulle skapa större brist på metallen.

Det rapporterade Wall Street Journal på måndagskvällen.
Den föreslagna fonden JPM XF Physical Copper Trust skulle initialt ha 61.800 ton koppar bakom sig. De nu existerande motsvarigheterna är backade av terminer,
snarare än fysisk koppar.

Det är JP Morgan som står för ETF:en, som ska listas på NYSE Arca. Än har inte ett datum satts för notering.

Tillverkare av koppar har skrivit till SEC och opponerat sig mot den planerade ETF:en, med argumentet att den skulle skada industrin genom att låsa in för mycket koppar bland investerare. Enligt tillverkarna skulle en kopparrelaterad produkt kunna skada en redan känslig marknad som har stått inför produktionsbrister under tre av de fyra senaste åren.

“Vi anser att det är en sorglig dag för konsumenter av metallen”, sade Bob Kickham, vice vd för Luvata, som tillverkar kopparprodukter.

Bild: (c) aboutpixel.de—Enrico Hatzmann

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.