Obama: Öppen för budgetkompromisser, job viktigast

STOCKHOLM (Direkt) USA:s president Barack Obama är öppen för kompromisser med republikanerna för att undvika det fiskala stupet, och det viktigaste för den amerikanska ekonomin nu är att skapa jobb och tillväxt.

Det sade Barack Obama i en presskonferens i Vita huset på onsdagen, den första han har gett sedan juni, och sade sig vara tryggt förvissad om att en uppgörelse kan nås inför nyår för att undvika de omfattande skattehöjningar och budgetnedskärningar som annars blir fallet.

Han uppehöll sig vid att det inte är aktuellt att åter förlänga de skattesänkningar för höginkomsttagare som George W Bush drev igenom och som Barack Obama förlängde för två år sedan. Däremot är det enligt presidenten angeläget att inte höja skatterna för de 98 procent av USA:s befolkning som tjänar upp till 250.000 dollar per år.

“Vi ska inte hålla medelklassen gisslan när vi diskuterar skattesänkningar för de rika”, sade Barack Obama flera gånger.

I övrigt ställde den församlade reporterskaran frågor om bland annat den pågående utredningen kring den nyligen och plötsligt avgångna CIA-chefen David Petraeus, samt om USA:s immigrationspolitik.

 

Bild: (c) Domen-Colja—Fotolia.com 

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.