Nokia: Nytt sparprogram krävs inom D&S

STOCKHOLM (Direkt) Nokias pågående besparingsprogram inom Devices & Services kanske inte räcker för att vända verksamheten till lönsamhet. Ett ytterligare program med besparingar på 1 miljard euro kan komma att krävas.

Det skriver Credit Suisse i en analys daterad den 1 oktober, där investmentbanken sänker rekommendationen för Nokia till undervikt från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 1:60 euro.

Credit Suisse tror att den utmanande övergången till Windows Phone 8 tillsammans med en pressad bruttomarginal för Windows Phone 7.5-modellerna kommer att leda
till en rörelseförlust inom Nokias affärsområde Devices & Services på omkring 750 miljoner euro under 2013. Det är en marginell förbättring jämfört med en väntad förlust på 800 miljoner euro 2012, påpekar Credit Suisse.

Nokia väntas fortsätta att tära på sin kassa, menar Credit Suisse som räknar med att Nokias nettokassa faller till 3,0 miljarder euro och 2,8 miljarder euro under 2013 respektive 2014, från 4,2 miljarder euro vid halvårsskiftet 2012.

Samtidigt påpekar Credit Suisse att det på sikt finns en sannolikhet för att Nokias verksamhet delas upp och investmentbankens analys visar på ett substansvärde på 8,2 miljarder euro eller 2:20 euro per aktie för Nokia.

Credit Suisse nämner Apple, Ericsson, Huawei och ZTE bland de bolag som potentiellt kan vara intresserade av att köpa Nokia.

“Ingen enskild part är emellertid tillräckligt motiverad att köpa ett bolag med 114.000 anställda”, påpekar Credit Suisse.

 

 Bild: (c) shutterstock—Andrey Burmakin

 

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.