- Advertisement -
- Advertisement -

Kan bolagsrapporterna överraska?

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Förra veckan präglades av sommarstiltje på världens finansiella marknader samtidigt som investerarna nu inväntar bolagsrapporterna som sakteligen börjat trilla in. En viss oro märktes hos placerarna över tillväxten i den globala ekonomin, vilket skickade börskurserna ner sex dagar i rad innan det blev en uppgångsdag i fredags.

Det återstår att se hur bolagsrapporterna generellt kommer att mottas av marknaden de kommande veckorna. Den allmänna uppfattningen hos investerarna är att det finns goda chanser för att bolagen ska kunna slå analytikernas nedpressade prognoser för andra kvartalet.

På makrofronten kom Kina med sina BNP-siffror under veckan och visade en uppgång på 7,6 procent under andra kvartalet, jämfört med samma period 2011. BNP-tillväxten är den lägsta nivån på tre år och var något under analytikernas prognos på 7,7 procent. Även industriproduktionen i landet var svagare än väntat med en ökning på 9,5 procent under juni jämfört med samma månad föregående år. Där väntades det en ökning på 9,8 procent. Den svagare ekonomiska utvecklingen pressade ned inflationen till 2,2 procent i juni mot väntade 2,3 procent.

Industriproduktionen sjönk även inom EMU och backade med 2,8 procent i maj jämfört med samma månad förra året. Det var dock bättre än en väntad nedgång på 3,2 procent.

I USA visade sig att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd minskade med 26 000 personer till 350 000 personer, vilket var bättre än de 372 000 nya arbetssökande som analytikerna hade räknat med.

Trots svängningar på aktiemarknaderna de senaste dagarna slutade veckan med små förändringar. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World backade med 0,5 procent medan Stockholmsbörsen gick upp med 0,5 procent. Råvaror fortsatte dock sin uppåtgående trend och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) klättrade med hela 2,7 procent under veckan.

Räntorna fortsatte att sjunka i veckan. Den amerikanska 10-årsräntan sjönk 6 punkter till 1,49 procent medan den svenska motsvarigheten backade med 5 punkter ned till 1,27 procent.

På valutamarknaden fortsatte de senaste veckornas trend med dollarförstärkning och euroförsvagning mot svenska kronan. Dollarn stärktes 0,2 procent till 7,03 kronor medan euron försvagades med 0,2 procent till 8,61 kronor.

Bild: (c) shutterstock—archerix

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

RFP: Search for “Limited Loss” Strategies

Stockholm (HedgeNordic) – A German corporate investor is seeking to invest in at least one “limited loss” strategy, with a minimum allocation of €100...

Indecap and PriorNilsson to Unite Forces

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish fund manager Indecap has announced the acquisition of fund boutique PriorNilsson Fonder, marking the beginning of a strategic collaboration set...

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -