- Advertisement -
- Advertisement -

FED lovar vidare!

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Marknadens aktörer verkar hela tiden ha något att oroa sig för, oavsett vad som händer där ute. Det lugnande beskedet om att Grekland kommer att kunna bilda en reformvänlig regering, i och med omvalet i landet, gav en ganska kortvarig effekt. Investerarna har återigen börjat bekymra sig för den globala tillväxten, då allt fler siffror tyder på att vi kommer att se en synkroniserad avmattning i den globala ekonomin framöver.

Ett kortsiktigt glädjeämne som hade kunnat förbättra investerarnas humör något, skulle ha varit ett besked från amerikanska Federal Reserve om att de återupptar sitt berömda program, det så kallade Quantitative Easing (QE). Detta uteblev dock och i stället meddelade FED att centralbanken kommer att förlänga sitt andra berömda, dock mindre aggressiva, program ”Operation Twist” till slutet av året. Twisten innebär försäljning av korta statspapper med en löptid på upp till tre år och köp av papper med längre löptider (6 till 30 år)i syfte att sänka räntan på de långa pappren. Samtidigt var Bernanke noga med att poängtera att FED fortsatt är redo att göra vad som är nödvändigt för att stödja en ekonomisk återhämtning (läs QE3). Detta gillade dock inte marknaden, vilket resulterade i nedgångar på världens börser och särskilt för råvaror i slutet av veckan.

Tittar man på makrosiffrorna under veckan var det som vanlig en blandad kompott av såväl positiva som negativa siffror. Tyskland som har varit hoppet för en återhämtning och skulle vara räddaren i nöden i Europa har börjat visa tecken på avmattning på sistone. Nu verkar det som att det är den fördjupade statsskuldskrisen i Europa som kommer att dra ner Tyskland i stället för åt andra hållet. Det tyska inköpschefsindexet fortsatte sin sjunkande trend i juni och noterades till 44,7 jämfört med 45,2 månaden före.

Även Frankrikes inköpschefsindex på 45,3 ligger under 50-nivån som markerar en avmattning i landets ekonomi. Och indexet för hela EMU-området hamnade på 46,0 i juni.

Hur har vi det då i USA, världen största ekonomi, ja åtminstone ett tag till i alla fall? Trots att de har sina egna stora problem, ser man paradoxalt nog USA som det lands om skulle kunna driva den globala ekonomin ur denna svacka. Går det då? USA verkar självt vara på väg in i en recession igen.

Lite hopp finns det dock fortfarande. Detaljhandel är fortsatt god och steg 2,4 procent under vecka 24, jämfört med motsvarande period föregående år. Även antalet nya arbetslösa minskade något under samma vecka, vilket kan vara en liten tröst i sammanhanget. Bostadspriserna ökade också något, 0,8 procent, i april jämfört med mars. Försäljning av befintliga bostäder sjönk dock med 1,5 procent i maj mot en väntad nedgång på 1,1 procent och det byggdes 4,8 procent färre bostäder i maj jämfört med april, där analytiker hade i stället räknat med en ökning på 0,7 procent.

På företagssidan är det också lite blandade intryck just nu. Ett snabbestimat över det amerikanska inköpschefsindexet hamnade på 52,9 jämfört med 54,0 föregående månad. Siffran är fortfarande över 50 men har haft en sjunkande trend de senaste månaderna. Även det så kallade Philly-indexet, Philadelphia Federal Reserves månatliga index, visar på en svagare ekonomisk aktivitet i näringslivet i juni, jämfört med månaden före. Indexet sjönk från -5,8 till -16,6 i juni.

På aktie- och råvarumarknaderna blev glädjen kortvarig och en dystrare stämning och förnyad oro för en global recession drabbade marknaderna under den gångna veckan. Aktier mätt med det globala aktieindexet MSCI All Country World backade 0,3 procent. Stockholmsbörsen klättrade däremot med 2,9 procent, men då ska man komma ihåg att det var stängt på Stockholmsbörsen i fredags, då större delen av förra veckans nedgång skedde. Råvaror klappade ihop ordentligt och råvaruindexet Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tappade hela 3,2 procent under veckan.

Räntemarknaden agerade dock inte som någon säker hamn denna gång. Den amerikanska 10-årsräntan gick upp 9 punkter till 1,68 procent medan den svenska motsvarigheten var oförändrad på 1,51 procent.

På valutamarknaden gick dollar och euro åt motsatta håll mot den svenska kronan. Dollarn gick marginellt upp med 0,1 procent till 7,01 kronor medan euron försvagades med 0,4 procent till 8,81 kronor.

Bild: (c) shutterstock — Nagy Bagoly Arpad

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani
Reza Rouzbehani, Grundare och ansvarig förvaltare (TurnPoint Asset Management) Reza har över 15 års erfarenhet av kapitalförvaltning på såväl institutionella som privata sidan och har haft olika chefsbefattningar inom branschen. Idag förvaltar han fonden TurnPoint Global Allocation, en trendföljande fond som tar sina positioner via ETF:er. www.turnpoint.se

Latest Articles

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

The Hands-On Approach of NCI Advisory in Debt Investing

Stockholm (HedgeNordic) – With over 45 years of expertise in structured finance and debt asset management, Jørgen Beuchert has dedicated the last 15 years...

Hedge Fund Journal: Calculo Best in Commodity Trend Following

Stockholm (HedgeNordic) – Calculo Evolution Fund, a pure commodity trend-follower based in Denmark, has been recognized as the “Best Performing Commodity Trend Follower” over...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -