Francois Hollande vinner presidentval

STOCKHOLM (Direkt) Francois Hollande vann över Nicolas Sarkozy och blir därmed socialistpartiets första president i Frankrike på 17 år. Han fick runt 52 procent av rösterna, mot 48 procent för Nicolas Sarkozy.

Det rapporterar Bloomerg News.

“Besparingar är inte oundvikliga”, sade Francois Hollande på söndagskvällen.

Han tillade att Europa “nu tittar på oss” och att hans valseger bör ge hopp till Europa om tillväxt .

“Uppdraget är nu mitt att ge den europeiska konstruktionen en tillväxtdimension. Det är vad jag ska säga till våra samarbetspartners så snabbt som möjligt”, sade han.

Francois Hollande har föreslagit högre skatter för stora företag och
skattesänkningar för små och medelstora företag, en 75 procents skatt på
inkomster över 1 miljon euro per år och särskilda skatter på banker och
oljeföretag. Hans valplattform skulle öka utgifterna med 25 miljarder euro under hans femåriga mandatpriod. Han har också sagt sig vilja sänka pensionsåldern för dem som börjat arbeta tidigt.

Francois Hollandess skattehöjningar och planer på att täppa till kryphål ska sammantaget öka intäkterna med 29 miljarder euro, och budgetplanen siktar på att nå en budget i balans 2017, ett år senare än Nicolas Sarkozy, med ett underskottsmål på 3 procent av BNP 2013. Han har också talat om att ECB bör ta en mer aktiv roll och om att omförhandla finanspakten, som omhuldas av Tyskland.

“Jag har sagt att alla som är nyvalda måste få möjlighet att rädda ansiktet. Så vi kommer att diskutera detta med Hollande på ett mycket vänskapligt sätt. Men vi kommer inte att ändra våra principer”, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på fredagen.

Efter att han svärs in nästa vecka planerar Francois Hollande att besöka
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Bild: (C) shutterstock—6505639

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.