Borg: Blocköverskridande skatteuppgörelse ej realistik

STOCKHOLM (Direkt) Regeringen får många propåer om en ny blocköverskridande skattereform, men det är inte realistiskt med tanke på de åsiktsskillnader som finns mellan regeringspartierna och Socialdemokraterna.

Det sade finansminister Anders Borg vid ett anförande hos Almega på onsdagen.

“Vad är realismen i att vi skulle sätta oss ned med Socialdemokraterna och
diskutera skatterna? De vill höja skatterna på många områden, vi vill fortsätta att sänka dem”, sade han och pekade bland annat på jobbskatteavdraget och arbetsgivaravgiften för unga.

Han tillade att det dessutom finns ett lågt folkligt stöd för att höja skatterna på de sektorer som i Sverige ses som underbeskattade av ekonomerna. Sektorer som brukar pekas ut som underbeskattade är framför allt fastigheter och livsmedel, men även transportsektorn, hotell- och restaurang och arbetsgivaravgifter för unga.

“Matmoms och fastighetsskatt skulle stå överst på ekonomernas lista”, sade han och tillade att skattehöjningar på dessa områden skulle kunna användas för att sänka inkomstskatten, vilket skulle ha en positiv effekt på sysselsättningen.

“Men det finns ingen som blir vald på det i Sverige”, sade Anders Borg.

Bild: (C) mipan—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.