BOE: oförändrad ränta och qe väntas på torsdag – prognos

STOCKHOLM (Direkt) Bank of England väntas lämna styrräntan oförändrad och behålla nuvarande omfattning på programmet för tillgångsköp när den penningpolitiska kommittén, MPC, lämnar räntebesked på torsdag den 5 april.

I Bloomberg News enkät bland 53 analytiker råder total enighet om att styrräntan lämnas oförändrad på 0,50 procent på torsdag och att tillgångsköpen behålls på 325 miljarder pund (svar från 39 analytiker).

Meningsskiljaktigheter har framträtt då uppgången i oljepriset hotar att dra upp inflationstakten, som nu går in på sitt tredje år ovanför målet (2 procent med ett toleransintervall på 1-3 procent), samtidigt som den europeiska skuldkrisen hotar efterfrågan.

Vid det senaste policymötet röstade två MPC-ledamöter, Adam Posen och David Miles, för att programmet för tillgångsköp skulle utökas med ytterligare 25 miljarder pund, medan majoriteten ville avvakta utvecklingen i riskerna för utsikterna. I februari ökade Bank of England tillgångsköpen med 50 miljarder pund till 325 miljarder pund, ett program som löper ut i maj.

“Bank of England befinner sig uppenbarligen i ett tydligt ‘vänta och se’-läge. Både vad gäller tillväxten och inflationen så finns det en betydande osäkerhet för närvarande. Det är mycket möjligt att en oförändrad penningpolitik kommer att vara det som gäller för resten av 2012 och en betydande tid därefter”, sade Howard Archer på IHS Global Insight till Bloomberg News.

Enligt protokollet från policymötet i mars såg ledamöterna uppåtrisker mot
inflationen från stigande oljepriser och löneavtalen, men konstaterade också att det fanns betydande nedåtrisker mot den ekonomiska aktiviteten som kan göra att inflationen sjunker betydligt under 2-procentsmålet på medellång sikt.

Inflationstakten har sjunkit från toppen på 5,2 procent i september till 3,4 procent i februari, och Bank of Englands huvudscenario har varit att
inflationstakten ska sjunka vidare ned mot målet i år.

Bild: (C) Fotolia—Z

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.