Irans oljeexport sjunka

STOCKHOLM (Direkt) Irans oljeexport väntas sjunka betydligt i mars, i takt med att en del kunder stoppar eller drar ned på köpen på grund av sanktionerna mot landet.

Det rapporterar Reuters på fredagen med hänvisning till industrikällor.

Råoljeexporten från Iran verkar falla tillbaka med cirka 300.000 fat per dag, eller 14 procent, vilket skulle vara den första stora nedgången i år, enligt estimat från Petrologistics och ett oidentifierat oljebolag.

Franska Total har sedan tidigare helt stoppat köpen och brittiska Royal Dutch Shell håller på att dra ned.

“Vi köper mindre och mindre – väldigt få fat”, sade en källa vid ett oljebolag som tidigare i år var en av de största kunderna inom EU.

Petrologics räknar med att exporten kommer att ha sjunkit till 1,9 miljoner fat per dag i mars från 2,2 miljoner i februari, och de är inte ensamma.

En industrikälla vid ett oljebolag som fortfarande handlar med Iran sade sig se bevis på en nedgång om minst 300.000 fat per dag, i huvudsak på grund av att europeiska kunder drar ned på köpen.

Samtidigt uppges Irans oljeexport vara svår att spåra. Dessutom kan exporten fluktuera kraftigt vecka till vecka, vilket gör att bilden kan komma att förändras.

Vidare uppger en del källor att Saudiarabien håller på att öka produktionen och att landet kommer att ha producerat 10 miljoner fat per dag i mars. Saudiarabien sade själva att de räknar med att produktionen kommer att landa på cirka 9,9 miljoner fat per dag i mars.

Bild: (C) shutterstock—George Spade

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.