Skärpt kontroll av Grekland inget nyit – Merkel

BRYSSEL (Direkt) Förstärkt övervakning av Greklands budgetkonsolidering och strukturreformer är inget nytt utan beslutades av euroländerna redan i oktober.

Det sade tyska förbundskanslern Angela Merkel vid en presskonferens efter
EU-toppmötet på måndagskvällen.

Hon tonade ner uppgifterna om att en särskild EU-kommissionär ska utses för att övervaka den grekiska budgeten, och hon medgav att frågan är känslig.

Men Angela Merkel citerade statsminister Fredrik Reinfeldt, som sade att det finns “en frustration” bland Greklands långivare när tillräckliga framsteg inte görs.

“Om reformerna inte fungerar måste man förbättra något”, sade kanslern.

Finlands statsminister Jyrki Katainen sade att det var förståeligt att Greklands långivare bland euroländerna behöver mer information om läget.

EU-toppmötet uppmanade Grekland att öka ansträngningarna för att få
reformprogrammet tillbaka på rätt spår, sade EU-ordföranden Herman Van Rompuy.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso sade att han förväntar sig att Grekland sluter en uppgörelse med privata långivare om en skuldnedskrivning de kommande dagarna. Denna nedskrivning ska sedan sättas i verket i mitten av februari.

Han underströk att alla politiska partier i Grekland måste ställa sig bakom uppgörelsen med de privata storbankerna.

Beträffande tvisten om deltagande i eurotoppmöten för icke euroländer förklarade Herman Van Rompuy att det finns en logik i beslutet att släppa in dem när toppmöten ska diskutera euroområdets regler och arkitektur.

“De är förpliktigade att gå med i euron och då blir det med regler som de själva har varit med att komma överens om”, sade EU-ordföranden.

Polen krävde att icke euroländer ska få närvara vid varje eurotoppmöte. Men kompromissen blev att de deltar då vissa ämnen avhandlas, och att ett toppmöte för alla EU-länder hålls före varje eurotoppmöte, sade Herman Van Rompuy.

Bild: (C) by Marcus Walter—pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.