- Advertisement -
- Advertisement -

Hedgefonder fick ett utmanande 2011

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – Hedgefondernas 2011 kan sammanfattningsvis sägas var ett utmanande år och i december månad föll HFRIs viktade index med 0,18 %, vilket gör att totalavkastningen för 2011 landar på -4,8 %, enligt utsaga från HFR (Hedge Fund Research, Inc).

Nedgången under 2011 är dock endast det tredje kalenderåret med negativ avkastning sedan HFRs index grundades 1990. Men det är andra negativa året de senaste fyra åren. Hedgefonder skapade avkastning om 1,3 % under fjärde kvartalet 2011, efter ett skarpt fall på 6,7 % under det volatila tredje kvartalet. Hedgefonder tjänade 0,77 % under första halvan av 2011.

Två av de fyra strategisegmenten avslutade 2011 med vinster i december, makro (+0,16 %) och ‘relative value arbitrage’ (+0,5 %). Strategin ‘fixed income-based relative value’ var den enda strategin med positiv avkastning för helåret 2011, med en vinst om 0,55 %, medan makro backade med 3,6 %. Event drivna fonder presterade en mindre förlust om 0,01 % i december och ner 2,65 % för 2011. 

Aktiehedgestrategier hade den svagaste värdeutvecklingen för både december 2011, med en förlust på 0,66 % i december och ner 8,0 % för helåret 2011. Avkastningen för aktiehedge underminerades av svaga resultat inom energi och metaller, tillväxtmarknader och fundamental tillväxt vilka förlorade 16,75, 12,9 respektive 12,6 %. Till viss del vägdes nedgångarna upp av att vissa aktiehedgekategorier visade vinst under 2011 till exempel teknologi och hälsovård (+1,14 %) och ‘short bias’ (+1%).

Volatil och oförutsägbar marknadsdynamik under året skapade en utmanande tillvaro för hedgefonder under 2011 med sammantagna förluster för valuta, råvaror, tillväxtmarknader och aktiestrategier relaterade till den europeiska valuta- och statsskuldkrisen” sade Kenneth J Heinz, VD för HFR. “Risk-off trades dominerade 2011 vilket skapade utmaningar för konvergensorienterade fonder samtidigt som det bidrog till vinster inom räntebärande-, samt vissa fonder med låg nettoexponering. Efter ett utmanande Q3 så anpassade hedgefonderna under Q4 sina strategier till en kontinuerlig makro-volatilitet i hopp om att förutsättningarna kvarstår under tidiga 2012”. 

Bild: (C) Gerd Altmann—pixelio.de

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

P+ CEO Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Accendo Celebrates 15 Years of Active Ownership

Stockholm (HedgeNordic) – Hedge funds are not generally known for their longevity. For the funds that do have a lifespan exceeding ten or 15...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -