Fastighet: Transaktionsvol Sverige -5% 2011

STOCKHOLM (Direkt) Den totala transaktionsvolymen på den svenska
fastighetsmarknaden minskade med 5 procent under 2011 jämfört med 2010 till 105 miljarder kronor, enligt Jones Lang Lasalles bedömning. Under det fjärde kvartalet enskilt noterades en nedgång med 32 procent till 29miljarder.

Det framgår av ett pressmeddelande.

“Det är framförallt under årets sista kvartal, det som normalt uppvisar årets starkaste siffror, som transaktionsaktiviteten avtog. Senast en märkbar nedgång i transaktionsvolymen under årets sista kvartal noterades, var under det sista kvartalet 2008, strax innan finanskrisen på allvar slog till mot Sverige. Den nuvarande europeiska skuldkris och nervositeten på världens finansmarknader, samt den sämre tillgången till finansiering har börjat göra avtryck även i Sverige”, skriver Lasalle.

Volymen för så kallade cross border-transaktioner minskade med 25 procent
helåret 2011 till 34 miljarder kronor, jämfört med 2010.

Under 2012 bedömer Jones Lang Lasalle att transaktionsintensiteten kan komma att avta något som en följd av större försiktighet samt högre riskaversion. Det lokala institutionella kapitalet förväntas fortsätta att dominera samtidigt som det kommer att vara fortsatt svårt för de utländska aktörerna att sätta sin prägel på marknaden.

“Det kommer att gå ned något men med hur mycket är naturligtvis väldigt svårt att säga så här i början av januari. Om jag skulle gissa så tippar jag på att det blir åtminstone 10 procent lägre”, säger Daniel Gorosch, chef för Capital Markets på Jones Lang Lasalle, till Nyhetsbyrån Direkt.

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.