Finansministrar enas ökade IMF-resurser 150 MDR EUR

STOCKHOLM (Direkt) EMU:s finansministrar har enats osm att öka Internationella Valutafondens, IMF:s, resurser genom att låna fonden sammanlagt 150 miljarder euro.

Det framgår av ett gemensamt skriftligt uttalande efter måndagens
telefonkonferens.

13 euroländer kommer att delta i aktionen. Utanför står Grekland, Irland,
Portugal och Estland. Fördelningen kommer att baseras på kvotreformen 2010, där de tre största bidragsgivarna blir Tyskland, 41,50 miljarder euro, Frankrike på 31,40 miljarder och Italien på 23,48 miljarder euro.

Sverige och tre andra länder utanför EMU – Tjeckien, Danmark och Polen – står utanför de 150 miljarderna, men uppges ha indikerat vilja att delta i
stödaktionen gentemot IMF. Storbritannien har indikerat att det kommer att
definiera sitt bidrag tidigt 2012 inom ramverket för G20.

“EU skulle välkomna G20-medlemmar och andra finansiellt starka IMF-medlemmar att stödja försöken att skydda den globala finansiella stabiliteten genom att bidra till ökningen av IMF:s resurser för att fylla globala finansieringshål”, står det i uttalandet.

Åtagandena i några länder är föremål för parlamentsgodkännanden, vilket även är fallet för Sverige enligt vad finansminister Anders Borgs pressekreterare Markus Sjöqvist säger till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Markus Sjöqvist är det takbelopp som nämnts tidigare under kvällen för svensk del, 10 miljarder euro, ett belopp som härrör från riksbankschef Stefan Ingves uttalande för några dagar sedan och inte något som har varit på tal under måndagen.

Samtidigt uppmanar finansministrarna andra länder utanför EU att öka deras stöd till IMF.

Bild: (C) knipseline—pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.