NORDEA: RIKSBANKEN SÄNKER RÄNTAN I DECEMBER

STOCKHOLM (Direkt) Ekonomerna på Nordea anser att det blir “allt tydligare att räntesänkningar närmar sig”, och de ser nu en första räntesänkning från Riksbanken i december.

Det framgår av ett kundbrev på måndagen.

“Räntan sänks då med 25 punkter och även vid varje möte därefter så att
reporäntan når 1,0 procent i mitten av 2012. Osäkerheten är dock betydande. Om krisen fördjupas ytterligare är större och fler sänkningar troliga”, skriver Nordea-ekonomerna.

Chefekonomen Annika Winsth och chefsanalytikern Torbjörn Isaksson skriver att “än en gång har scenarier som tidigare tillhört riskbilden besannats och ändrat förutsättningarna för Riksbankens penningpolitik”. Krisen har nått en ny nivå när Italien, euroområdets tredje största ekonomi och världens tredje största obligationsmarknad, har drabbats. Samtidigt öppnar en överraskande låg svensk inflation för en omläggning av Riksbankens penningpolitik.

“Det blir således allt tydligare att en räntesänkning närmar sig”, skriver
Nordea-ekonomerna, som tidigare trodde att en första räntesänkning från
Riksbanken skulle dröja till i april 2012.

“Möjligen kan Riksbanken avvakta till i februari för att invänta tydligare
tecken på hur den svenska ekonomin påverkas. I så fall ökar sannolikheten för att det då blir en större sänkning”, skriver Nordea.

Enligt Nordea-ekonomerna var Riksbanken för optimistisk om den svenska ekonomin i oktoberrapporten. De bedömer själva att påverkan från omvärlden kommer att blibetydligt större på den svenska ekonomin än vad Riksbanken då räknade med och att Riksbanken kommer att behöva justera ned prognoserna i de kommande
rapporterna.

“Vi ser också nedåtrisker i våra egna prognoser där till exempel arbetsmarknaden kan komma att utvecklas sämre än vad vi tidigare räknade med”, skriver ekonomerna.

De konstaterar visserligen att Sveriges BNP kan överträffa Riksbankens prognos, men indikatorerna målar upp en mörk bild av kommande kvartal, “och vi känner oss stärkta i vår uppfattning att även den svenska ekonomin kommer att utvecklas svagt framöver”.

Bild: (C) FotolEdhar—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.