- Advertisement -
- Advertisement -

JPMorgan-råvarumäklare startar hedgefond

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu ) – Den före detta råvarumäklaren på JPMorgan Chase & Co (JPM) Damien Bombell, som förra året lämnade då banken stängde en enhet som satsar på råvaror, startar en hedgefond som investera i metaller, spannmål och energi. Det skriver Bloomberg i en artikel.

Strand Global Macro Fund började förvalta fonden i år med pengar från Bombell och hans partners, sade han i en telefonintervju. Fonden planerar att börja förvalta kapital från externa kunder i januari och har som mål att ha minst 200 miljoner USD under förvaltning, berättade han.

“Anledningen till varför människor bör investera i strategier som min är att vi inte är i en miljö för investeringar längre,” säger han i en intervju i början av oktober. “För de kommande fem till tio åren kommer vi sannolikt att vara i en mycket osammanhängande marknad, där politiker hoppar från en kris till en annan. Då behöver du taktiska traders och människor som är mentalt flexibla.”

Damien Bombell, 39, lämnade JPMorgan i november 2010 efter att den New York-baserade banken berättade för honom och de andra i proprietary trading-teamet för råvaror, att det skulle stänga ner verksamheten som ett resultat av de nya amerikanska regler som hindrar banker från att använda sina egna pengar för att satsa på marknader. Han följer samma väg som flera andra f.d. handlare från bland annat Goldman Sachs, Citigroup och Morgan Stanley, som har valt att börja på, eller starta hedgefonder efter den s.k. Volcker-regeln som begränsat risktagandet för banker efter kollapsen av Lehman Brothers och Bear Stearns under 2008.

Aktiviteten med att starta nya hedgefonder var under årets första sex månaderna den högsta sedan innan den finansiella krisen, hjälpta av investerare som söker högre avkastning i spåren av att centralbankerna håller räntorna nära rekordlåga nivåer. Kapitalförvaltare grundade 578 nya hedgefonder under de första sex månaderna 2011, det högsta antalet sedan första halvåret 2007, enligt Chicago-baserade Hedge Fund Research Inc.

Fonden Strand har som mål att leverera en årlig avkastning på 15-20%, säger Bombell, som fungerar som Chief Investment Officer för det Schweiz-baserade Strand Asset Management AG i Zug.

Strand-fonden kommer, liksom många andra fonder, att debitera kunderna 2% av det förvaltade kapitalet för att täcka fasta kostnader plus 20% av eventuella vinster över referensindex.

Råvarupriserna mätta enligt Standard & Poors GSCI Spot index för råvaror steg 5,2% förra veckan, vilket eliminerade nedgången för året. Ökningen, den största uppgången under en vecka sedan december, kom efter att investerare fått förtroende för att europeiska beslutsfattare skulle vidta åtgärder för att stärka regionens banker. Olja och koppar sjönk i augusti och september på oro för att Europas skuldkris skulle skada efterfrågan på råvaror genom att utlösa en global recession.

Damien Bombell sade att Strand bland annat är köpare av Arabica kaffe baserat på hans uppfattning att efterfrågan kommer att överträffa utbudet. Han har också blivit “ganska optimistisk” till prisutvecklingen för Brent råolja och förutspår en “otrevlig situation” där oljan kan komma att stiga till 150 USD per fat från ca 110 USD.

“Det skulle garantera en global recession under 2012, oavsett vilken lösning man kommer fram till för euroområdets banker och statsskuldsproblematiken”, säger Bombell.

Bild: (C) Zarni—pixelio.de

 

 

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

ISEC Can Offer the RAIF

Stockholm (HedgeNordic) – ISEC Services, a Swedish firm offering third-party management company services, can provide the increasingly popular Luxembourg fund structure, the Reserved Alternative...

Nowo and QQM Pave the Way for Real Estate Investing

Stockholm (HedgeNordic) – A Swedish property development company is forging a partnership with fintech firm Nowonomics and its wholly-owned asset management arm, QQM Fund...

Atlant’s Stability “Runs Like a Clock”

Stockholm (HedgeNordic) – In the ever-changing hedge fund landscape with a constant flow of launches and closures, some long-running hedge funds keep getting more...

Visio Siilo to Cease Operations Amid Erratic Dislocations

Stockholm (HedgeNordic) – After an extensive career spanning both allocator and fund manager roles, Mikael Simonsen joined Visio Asset Management in late 2021 to...

The Foundation of the Energy Transition: Industrial Commodities

By Bentley Atteberry, CEO, CIO, Director of Metals – Myst Capital: The world is in the early stages of one of the largest economic...

No Piecemeal Solution for Transition Towards Sustainable Food

Agricultural products have a more profound impact on people’s lives than other commodities, as they form the basis for our food. At the moment,...

Allocator Interviews

Commodities

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -