- Advertisement -
- Advertisement -

JPMorgan-råvarumäklare startar hedgefond

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu ) – Den före detta råvarumäklaren på JPMorgan Chase & Co (JPM) Damien Bombell, som förra året lämnade då banken stängde en enhet som satsar på råvaror, startar en hedgefond som investera i metaller, spannmål och energi. Det skriver Bloomberg i en artikel.

Strand Global Macro Fund började förvalta fonden i år med pengar från Bombell och hans partners, sade han i en telefonintervju. Fonden planerar att börja förvalta kapital från externa kunder i januari och har som mål att ha minst 200 miljoner USD under förvaltning, berättade han.

“Anledningen till varför människor bör investera i strategier som min är att vi inte är i en miljö för investeringar längre,” säger han i en intervju i början av oktober. “För de kommande fem till tio åren kommer vi sannolikt att vara i en mycket osammanhängande marknad, där politiker hoppar från en kris till en annan. Då behöver du taktiska traders och människor som är mentalt flexibla.”

Damien Bombell, 39, lämnade JPMorgan i november 2010 efter att den New York-baserade banken berättade för honom och de andra i proprietary trading-teamet för råvaror, att det skulle stänga ner verksamheten som ett resultat av de nya amerikanska regler som hindrar banker från att använda sina egna pengar för att satsa på marknader. Han följer samma väg som flera andra f.d. handlare från bland annat Goldman Sachs, Citigroup och Morgan Stanley, som har valt att börja på, eller starta hedgefonder efter den s.k. Volcker-regeln som begränsat risktagandet för banker efter kollapsen av Lehman Brothers och Bear Stearns under 2008.

Aktiviteten med att starta nya hedgefonder var under årets första sex månaderna den högsta sedan innan den finansiella krisen, hjälpta av investerare som söker högre avkastning i spåren av att centralbankerna håller räntorna nära rekordlåga nivåer. Kapitalförvaltare grundade 578 nya hedgefonder under de första sex månaderna 2011, det högsta antalet sedan första halvåret 2007, enligt Chicago-baserade Hedge Fund Research Inc.

Fonden Strand har som mål att leverera en årlig avkastning på 15-20%, säger Bombell, som fungerar som Chief Investment Officer för det Schweiz-baserade Strand Asset Management AG i Zug.

Strand-fonden kommer, liksom många andra fonder, att debitera kunderna 2% av det förvaltade kapitalet för att täcka fasta kostnader plus 20% av eventuella vinster över referensindex.

Råvarupriserna mätta enligt Standard & Poors GSCI Spot index för råvaror steg 5,2% förra veckan, vilket eliminerade nedgången för året. Ökningen, den största uppgången under en vecka sedan december, kom efter att investerare fått förtroende för att europeiska beslutsfattare skulle vidta åtgärder för att stärka regionens banker. Olja och koppar sjönk i augusti och september på oro för att Europas skuldkris skulle skada efterfrågan på råvaror genom att utlösa en global recession.

Damien Bombell sade att Strand bland annat är köpare av Arabica kaffe baserat på hans uppfattning att efterfrågan kommer att överträffa utbudet. Han har också blivit “ganska optimistisk” till prisutvecklingen för Brent råolja och förutspår en “otrevlig situation” där oljan kan komma att stiga till 150 USD per fat från ca 110 USD.

“Det skulle garantera en global recession under 2012, oavsett vilken lösning man kommer fram till för euroområdets banker och statsskuldsproblematiken”, säger Bombell.

Bild: (C) Zarni—pixelio.de

 

 

 

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Rhenman Embracing Change Amid an Ever-Changing Healthcare Sector

Stockholm (HedgeNordic) – The largest equity hedge fund in the Nordics with assets under management just shy of $1 billion, the Rhenman healthcare fund,...

Inside Ilmarinen’s Approach to Hedge Fund Allocation

Stockholm (HedgeNordic) – Ilmarinen, in a tight race with Varma as Finland’s largest earnings-related pension insurance company, has emerged as a noteworthy investor in...

Nordic Hedge Fund Industry Report 2024

Stockholm (HedgeNordic) – HedgeNordic’s Nordic Hedge Fund Industry Report kicks off with an analysis of the industry’s performance across different asset size ranges. This...

BlueOrchard’s Climate Insurance PE Fund Edges Toward $100M

Stockholm (HedgeNordic) – BlueOrchard’s private equity fund dedicated to climate insurance has secured commitments of close to $30 million from two new investors, British...

Smooth Sailing in Rough Seas

Stockholm (HedgeNordic) – Gersemi Shipping Fund has emerged as a notable recent addition to the Nordic hedge fund industry. However, the founder and manager...

Absolute Returns in Impact-Screened High-Yield Market

Stockholm (HedgeNordic) – While many high-yield bond investors prioritize avoiding defaults, there is one team in the Nordics that does not shy away from...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: Emerging Markets

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -