- Advertisement -
- Advertisement -

JPMorgan-råvarumäklare startar hedgefond

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu ) – Den före detta råvarumäklaren på JPMorgan Chase & Co (JPM) Damien Bombell, som förra året lämnade då banken stängde en enhet som satsar på råvaror, startar en hedgefond som investera i metaller, spannmål och energi. Det skriver Bloomberg i en artikel.

Strand Global Macro Fund började förvalta fonden i år med pengar från Bombell och hans partners, sade han i en telefonintervju. Fonden planerar att börja förvalta kapital från externa kunder i januari och har som mål att ha minst 200 miljoner USD under förvaltning, berättade han.

“Anledningen till varför människor bör investera i strategier som min är att vi inte är i en miljö för investeringar längre,” säger han i en intervju i början av oktober. “För de kommande fem till tio åren kommer vi sannolikt att vara i en mycket osammanhängande marknad, där politiker hoppar från en kris till en annan. Då behöver du taktiska traders och människor som är mentalt flexibla.”

Damien Bombell, 39, lämnade JPMorgan i november 2010 efter att den New York-baserade banken berättade för honom och de andra i proprietary trading-teamet för råvaror, att det skulle stänga ner verksamheten som ett resultat av de nya amerikanska regler som hindrar banker från att använda sina egna pengar för att satsa på marknader. Han följer samma väg som flera andra f.d. handlare från bland annat Goldman Sachs, Citigroup och Morgan Stanley, som har valt att börja på, eller starta hedgefonder efter den s.k. Volcker-regeln som begränsat risktagandet för banker efter kollapsen av Lehman Brothers och Bear Stearns under 2008.

Aktiviteten med att starta nya hedgefonder var under årets första sex månaderna den högsta sedan innan den finansiella krisen, hjälpta av investerare som söker högre avkastning i spåren av att centralbankerna håller räntorna nära rekordlåga nivåer. Kapitalförvaltare grundade 578 nya hedgefonder under de första sex månaderna 2011, det högsta antalet sedan första halvåret 2007, enligt Chicago-baserade Hedge Fund Research Inc.

Fonden Strand har som mål att leverera en årlig avkastning på 15-20%, säger Bombell, som fungerar som Chief Investment Officer för det Schweiz-baserade Strand Asset Management AG i Zug.

Strand-fonden kommer, liksom många andra fonder, att debitera kunderna 2% av det förvaltade kapitalet för att täcka fasta kostnader plus 20% av eventuella vinster över referensindex.

Råvarupriserna mätta enligt Standard & Poors GSCI Spot index för råvaror steg 5,2% förra veckan, vilket eliminerade nedgången för året. Ökningen, den största uppgången under en vecka sedan december, kom efter att investerare fått förtroende för att europeiska beslutsfattare skulle vidta åtgärder för att stärka regionens banker. Olja och koppar sjönk i augusti och september på oro för att Europas skuldkris skulle skada efterfrågan på råvaror genom att utlösa en global recession.

Damien Bombell sade att Strand bland annat är köpare av Arabica kaffe baserat på hans uppfattning att efterfrågan kommer att överträffa utbudet. Han har också blivit “ganska optimistisk” till prisutvecklingen för Brent råolja och förutspår en “otrevlig situation” där oljan kan komma att stiga till 150 USD per fat från ca 110 USD.

“Det skulle garantera en global recession under 2012, oavsett vilken lösning man kommer fram till för euroområdets banker och statsskuldsproblematiken”, säger Bombell.

Bild: (C) Zarni—pixelio.de

 

 

 

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

The 2x Version of Calculo Evolution

Stockholm (HedgeNordic) – Commodity-focused quantitative manager Calculo Capital has launched a higher risk, higher return version of its Calculo Evolution Fund. The original trend-following strategy...

Month in Review – November 2022

Stockholm (HedgeNordic) – After a difficult end to the third quarter, Nordic hedge funds are enjoying a strong fourth quarter. The Nordic hedge fund...

A COO for Protean’s Growth Journey

Stockholm (HedgeNordic) – The founding duo of the newly-launched Swedish hedge fund Protean Select has appointed Daniel Mackey as the Chief Operating Officer of...

Tor Svelland’s Fund Tops the Ranking

Stockholm (HedgeNordic) – One month to the end of the year, Svelland Global Trading Fund of Norwegian Tor A. Svelland takes the top spot...

Will Equities Bottom Out Like in 1974?

Stockholm (HedgeNordic) – Growing signs that price pressures are easing suggest inflation may have peaked, which has some market participants wondering whether equity markets...

Rising Mortgage Rates and Falling Stock Prices

Copenhagen – (Jesper Rangvid): During 2022, mortgage rates have risen and stock prices have fallen, both negatively influencing households’ consumption possibilities. But how much...