- Advertisement -
- Advertisement -

Investera som Warren Buffett

- Advertisement -

Stockholm (tradingportalen.com / Jonas Bernhardsson ) – Det finns få påståenden i finansbranschen som kan beskrivas som obestridliga, men här är ett: världens främste värdeinvesterare heter Warren Buffett. Han är 81 år, bor i Omaha Nebraska (bara en sån sak) och är god för mer än 300 miljarder kronor.

Det finns de som är rikare, men Buffett började med ingenting och är den ende som har byggt upp en sådan förmögenhet endast genom att investera långsiktigt i aktier.

Med få undantag är Buffetts investeringsfilosofi alldeles utmärkt för den genomsnittlige privata investeraren. Den är lätt att förstå, kopiera samt tillämpa. Och även om Buffett själv inte har skrivit en bok om hur han arbetar är han öppen med att förklara sin investeringsfilosofi.

Han delar frikostigt med sig, dels i årsredovisningarna för Berkshire Hathaway, det börsnoterade investmentbolaget som leds av Warren Buffett och Charles Munger, dels i öppna brev till aktieägarna och dels på den årliga bolagsstämman (privatinvesterarnas Woodstock) där han och Charlie svarar på frågor under 5-6 timmar.

Så hur kan man investera som Warren Buffett? Tja, det allra enklaste alternativet är faktiskt att köpa aktier i Berkshire Hathaway. Nu kräver det visserligen en privat portfölj som är större än genomsnittet. En A-aktie kostar nämligen 123.000 dollar (2007-10-09).

Buffett och Munger har inte haft tid över att splitta aktien sedan 1965. Då är B-aktien ett enklare val, den står bara i 4.100 dollar (27.000 kronor). Det andra alternativet är att köpa Buffetts bolag direkt.

De största innehaven är Coca-Cola, American Express, Proctor & Gamble och Wells Fargo. Alla stora välkända amerikanska varumärken. Inga konstigheter, alltså.

Det tredje alternativet går ut på att lära sig vad det är Warren Buffett egentligen gör och hur han gör det – och sedan göra det själv. Det är faktiskt inte så svårt. Buffett har ofta sagt att det är enkelt att kopiera hans sätt att investera.

Så här lyder formeln: Buffett köper extraordinärt fina företag till ett rimligt pris och sitter sedan på dem så länge han kan. Och det kan vem som helst göra.

Varför gör inte fler det då? Den vanligaste anledningen är att de flesta har alldeles för bråttom. De vill bli förmögna snabbt och är beredda att ta alltför stora risker. Det vi kan lära oss av Buffett är att i stället skynda långsamt samt inse att bra företag har tiden på sin sida medan mediokra företag har tiden emot sig. Med andra ord, det är bättre att köpa ett fantastiskt företag till ett hyfsat pris, än ett hyfsat företag till ett fantastiskt pris.

Buffetts läromästare heter Benjamin Graham och Philip Fischer. Graham sa att du endast ska investera i ett företag när det värderas lågt i förhållande till sitt långsiktiga värde. Philip Fischer sa att du ska köpa enastående företag och behålla dem länge och låta vinsterna bygga upp värdet. Warren Buffett tog Grahams ”köp billigt” och lade till Fischers ”köp de bästa företagen och behåll dem för alltid” och fick ”köp enastående företag till rimliga priser och behåll dem sedan länge, länge.”

Buffett avskyr risk och väljer därför investeringar som om hans liv hängde på det. Bra företag innebär låg risk. Låga värderingar innebär låg risk. Så det är vad du letar efter. Ett bra företag med hög värdering är OK. Men det är bättre att vänta tills marknaden gör något galet. Till skillnad från ett kasino så kommer marknaden ibland att erbjuda dig ett bra företag till en låg värdering. Det är det du väntar på. Under tiden gör du inget alls.

Till skillnad från standardrådet att diversifiera sina investeringar så fokuserar i stället Buffett.
”Diversifiering är ett skydd mot okunskap”, säger han.

”Det är ointressant för dem som vet vad de gör.”

I stället för att läsa på lite om många företag, läs allt om några få. Med andra ord, lägg alla äggen i en korg men bevaka sen den korgen som en hök. Buffett har sällan mer än 5-6 stora innehav. För dig med darr på underläppen är dock diversifiering ett utmärkt nybörjartips. Det kommer aldrig att ruinera dig.

”Vi är besatta av att förenkla”, säger Buffett om hur han och Munger arbetar tillsammans, men varnar samtidigt:
”att investera är enkelt, men inte lätt.”

Titta på företag där du kan bilda dig en rimlig uppfattning om hur företaget kommer att se ut om tio till femton år. Det är anledningen till att Buffett, med få undantag, undviker att investera utomlands och i teknologiföretag. I stället ska man hålla sig till sitt kompetensområde (circle of competence) oavsett hur snävt det är. Hittar man ett par bra utmärkta företag så räcker det.

Detta kan vi alltså lära oss av Warren Buffett: leta efter en handfull fantastiska företag som inte är för dyra och sitt sedan på dem så länge du kan. En utomordentligt enkel läxa för dem som inte har för bråttom.

Bild: www.flickr.com

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Benchmark-Plus High-Yield Investing at LD Pensions

Stockholm (HedgeNordic) – Danish pension fund LD Pensions manages two separate pension funds, each with different investment horizons. While the allocation across equities, investment-grade...

Small-cap Equities: Entering a Sweet Spot?

By Krzysztof Janiga, CFA, Senior Equity ETF Strategist at SPDR: As valuation levels in large caps became extreme, the market rally began to broaden...

Rhenman’s Healthcare Fund Transitions to Article 8 Classification

Stockholm (HedgeNordic) – Since its inception in mid-2009, the Rhenman healthcare fund has focused on investing in healthcare companies, which contribute to at least...

The ART of Finding Right Tails

Stockholm (HedgeNordic) – Philosopher Nassim Nicholas Taleb coined the term ‘Black Swan’ to describe the tendency to underestimate the likelihood of extreme, hard-to-predict events,...

Cevian Acquires Stake in Swiss Insurer

Stockholm (HedgeNordic) – Swedish activist investor Cevian Capital has unveiled a 3.12 percent stake in Swiss insurer Baloise Holding AG. The stake is valued...

Nordic Hedge Funds Sustain Momentum

Stockholm (HedgeNordic) – Following its strongest first quarter in 15 years, the Nordic hedge fund industry sustained momentum into April. As reflected by the...

Allocator Interviews

Latest Articles

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -