- Advertisement -
- Advertisement -

Förvaltarpresentation: Sentat Event Driven

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – I spåren av sommarens stormar på finansmarknaderna har det, i takt med att de olika fondförvaltarna och indexleverantörerna levererat in sina månadssiffror, blivit än mer tydligt att många lång/kort aktiehedgefonder tiltade mer åt det långa hållet, har tagit mycket stryk. Bland sommarens vinnare hittar vi den svenska hedgefondförvaltaren Sentat Event Driven. Fonden avkastade +1,42% i juli och lysande +9% i augusti. Stockholms SIXRX-index tappade under samma perioder -4,75% respektive -10,48%.

Vi besökte Sentat för att prata om de senaste veckorna av handel, deras inriktning och strategi.

Långt från glitter och glamour-klichén kring en hedgefondförvaltare, öppnar Sten Berggren dörren till Sentat Asset Managements kontor om två rum. Ingen glänsande reception, dyr konst eller antikviteter, inget “jag vill imponera på dig”-mötesrum packad med högteknologisk presentationsutrustning. Vad du hittar på Sveavägen i Stockholm, ett par hundra meter ut från stadens centrum, är en funktionell handelsmiljö och två killar som menar allvar i affärer.

Sedan december 2010 sköter den 39-åriga förvaltaren och grundaren Sten Berggren Sentats Event Driven-fond, som hittills i år är upp +17,22%, jämfört med -15,28% för SIXRX innevarande år (per slutet av augusti) och med den avkastningen är han enligt HFRI’s databas i toppen av listan av alla europeiska fonder inom samma kategori och topp-tio bland de bästa i världen. Fonden eftersträvar att utnyttja affärsmöjligheter baserade på vissa händelser och speciella situationer, till exempel fusioner och förvärv, s.k. distress-situationer, lednings- och ägarförändringar eller förändringar i lagar och regelverk samt resultatrapporter från företag, för att nämna några.

Fonden förvaltar en mycket koncentrerad portfölj, vanligen med inte mer än 8-10 öppna positioner. “Jag kan i princip använda alla instrument som jag vill ha mer eller mindre”, säger Sten, “men oftast är det ett long/short equity spel med index-futures som vi använder. Minst hälften av fonden kan likvideras under en börsdag, resten inom 2-7 dagar. ” Trots att Sentat Event Driven har ett globalt investeringsmandat, sker 80% av handel i Norden, främst i Sverige och Norge, där Sten anser att han har ett kunskapsövertag gällande bolagen samt hur marknaderna fungerar jämfört med sina Globala/Europeiska kolleger i branschen och har ett starkt nätverk. “Särskilt i Norge, vilket är en mycket speciell marknad där det ofta finns stora affärsmöjligheter. Hälften av pengarna som vi tjänat är från Norge.”

Norska olje-serviceföretaget Sevan Marine är ett exempel på en lönsam kort affär. Företaget förlorade mer än 90% av börsvärdet på mindre än två månader. Det var en likviditetshändelse, mot bakgrund av bolagets misslyckande av en ”sekondär” utförsäljning av deras spin-off av Sevan Drilling (primär transaktion ”lyckades” pga att man sänkte priset kraftigt, men det hjälpte ej deras likviditet i Sevan Marine). “Det var uppenbart att företaget hade problem, och framför allt att de hade en dålig ledning som inte lyckades fånga upp detta tillräckligt tidigt för att förhindra situationen. På ett börsvärde om 200 mNOK (efter ha förlorat 90%) hade företaget flera utestående obligationer. En av dem ensam om över 700 miljoner norska kronor som betalade en kupong på 14%. Sten berättar och visar diagrammet på aktiekursen, som sjönk från 6,5 NOK till 0,5 NOK på ungefär en och en halv månad.

Inom fonden har man en princip att positioner som går fel stoppas ut vid 7% förlust, utan diskussioner. “Vi kan alltid komma tillbaka senare, men marknaden kan fortsätta vara irrationell längre än jag kan vara likvid”.

Det totala förvaltade kapitalet inom Sentats tre fonder, Event Driven, Thyra Hedge och Max Fond-i-fond, är cirka 80 miljoner USD, enligt de två förvaltarnas egen information. Den svenska hedgefondjätten Brummer & Partners gjorde nyligen en investering i den brittiska Event drivna-fonden Benros, men utan tvekan är Sentat Event Driven Skandinaviens enda sanna event driven-fond med fokus på regionen.

Intervjun med Sten Berggren som vi gjort kommer att publiceras inom kort.

Bild: (C) Fotolia_14680246_Subscription

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -