- Advertisement -
- Advertisement -

Förvaltarpresentation: Sentat Event Driven

Report: Systematic Strategies

- Advertisement -

Stockholm (HedgeFonder.nu) – I spåren av sommarens stormar på finansmarknaderna har det, i takt med att de olika fondförvaltarna och indexleverantörerna levererat in sina månadssiffror, blivit än mer tydligt att många lång/kort aktiehedgefonder tiltade mer åt det långa hållet, har tagit mycket stryk. Bland sommarens vinnare hittar vi den svenska hedgefondförvaltaren Sentat Event Driven. Fonden avkastade +1,42% i juli och lysande +9% i augusti. Stockholms SIXRX-index tappade under samma perioder -4,75% respektive -10,48%.

Vi besökte Sentat för att prata om de senaste veckorna av handel, deras inriktning och strategi.

Långt från glitter och glamour-klichén kring en hedgefondförvaltare, öppnar Sten Berggren dörren till Sentat Asset Managements kontor om två rum. Ingen glänsande reception, dyr konst eller antikviteter, inget “jag vill imponera på dig”-mötesrum packad med högteknologisk presentationsutrustning. Vad du hittar på Sveavägen i Stockholm, ett par hundra meter ut från stadens centrum, är en funktionell handelsmiljö och två killar som menar allvar i affärer.

Sedan december 2010 sköter den 39-åriga förvaltaren och grundaren Sten Berggren Sentats Event Driven-fond, som hittills i år är upp +17,22%, jämfört med -15,28% för SIXRX innevarande år (per slutet av augusti) och med den avkastningen är han enligt HFRI’s databas i toppen av listan av alla europeiska fonder inom samma kategori och topp-tio bland de bästa i världen. Fonden eftersträvar att utnyttja affärsmöjligheter baserade på vissa händelser och speciella situationer, till exempel fusioner och förvärv, s.k. distress-situationer, lednings- och ägarförändringar eller förändringar i lagar och regelverk samt resultatrapporter från företag, för att nämna några.

Fonden förvaltar en mycket koncentrerad portfölj, vanligen med inte mer än 8-10 öppna positioner. “Jag kan i princip använda alla instrument som jag vill ha mer eller mindre”, säger Sten, “men oftast är det ett long/short equity spel med index-futures som vi använder. Minst hälften av fonden kan likvideras under en börsdag, resten inom 2-7 dagar. ” Trots att Sentat Event Driven har ett globalt investeringsmandat, sker 80% av handel i Norden, främst i Sverige och Norge, där Sten anser att han har ett kunskapsövertag gällande bolagen samt hur marknaderna fungerar jämfört med sina Globala/Europeiska kolleger i branschen och har ett starkt nätverk. “Särskilt i Norge, vilket är en mycket speciell marknad där det ofta finns stora affärsmöjligheter. Hälften av pengarna som vi tjänat är från Norge.”

Norska olje-serviceföretaget Sevan Marine är ett exempel på en lönsam kort affär. Företaget förlorade mer än 90% av börsvärdet på mindre än två månader. Det var en likviditetshändelse, mot bakgrund av bolagets misslyckande av en ”sekondär” utförsäljning av deras spin-off av Sevan Drilling (primär transaktion ”lyckades” pga att man sänkte priset kraftigt, men det hjälpte ej deras likviditet i Sevan Marine). “Det var uppenbart att företaget hade problem, och framför allt att de hade en dålig ledning som inte lyckades fånga upp detta tillräckligt tidigt för att förhindra situationen. På ett börsvärde om 200 mNOK (efter ha förlorat 90%) hade företaget flera utestående obligationer. En av dem ensam om över 700 miljoner norska kronor som betalade en kupong på 14%. Sten berättar och visar diagrammet på aktiekursen, som sjönk från 6,5 NOK till 0,5 NOK på ungefär en och en halv månad.

Inom fonden har man en princip att positioner som går fel stoppas ut vid 7% förlust, utan diskussioner. “Vi kan alltid komma tillbaka senare, men marknaden kan fortsätta vara irrationell längre än jag kan vara likvid”.

Det totala förvaltade kapitalet inom Sentats tre fonder, Event Driven, Thyra Hedge och Max Fond-i-fond, är cirka 80 miljoner USD, enligt de två förvaltarnas egen information. Den svenska hedgefondjätten Brummer & Partners gjorde nyligen en investering i den brittiska Event drivna-fonden Benros, men utan tvekan är Sentat Event Driven Skandinaviens enda sanna event driven-fond med fokus på regionen.

Intervjun med Sten Berggren som vi gjort kommer att publiceras inom kort.

Bild: (C) Fotolia_14680246_Subscription

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Ridge Capital Expands Team After Hitting €100 Million Milestone

Stockholm (HedgeNordic) – With its unconventional high-yield bond strategy now exceeding €100 million in assets under management, Ridge Capital is expanding its portfolio management...

“7 Years, Niller, Then You Know a Thing or Two”

Stockholm (HedgeNordic) – There is a Danish saying that goes, “7 years, Niller, then you know a thing or two,” suggesting that seven years...

Brobacke Gains 7.6% in Early July, Predicts Continued Bull Market

Stockholm (HedgeNordic) – After a relatively flat first half of 2024, marked by noticeable month-over-month volatility, discretionary macro fund Brobacke Global Allokering advanced 7.6...

Kristofer Barrett Back to Managing Tech Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Kristofer Barrett, the former portfolio manager of the multi-billion-dollar Swedbank Robur Technology fund, has returned to managing a technology-focused equity fund....

Tidan’s Resurgence Amid Markets Needing a Touch of Magic

Stockholm (HedgeNordic) – In late 2021, Michael Falken and his team at Tidan Capital launched a hedge fund employing a capital structure relative value...

The Value of Short Selling for Symmetry

Stockholm (HedgeNordic) – Stock-picking hedge fund Symmetry Invest has achieved a net-of-fees annualized return of 18 percent since its inception just over 11 years...

Allocator Interviews

In-Depth: High Yield

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -