- Advertisement -
- Advertisement -

Investor stängde tradingen – personalen startar egen hedgefond

- Advertisement -

Stockholm(www.HedgeFonder.nu) – Lars Frånstedt, tidigare chef för avdelningen Active Portfolio Management på Investor, tar med sig hela gruppen om ytterligare fem medarbetare och startar hedgefonden Madrague Equity Long/Short Fund, efter att Investor beslutade lägga ner hela tradingverksamheten i våras.

När Investor hade kommit fram till att den verksamheten inte längre passade in i den nya strategin, blev konsekvensen att Lars Frånstedt och hans kollegor stod utan arbete, det skriver Dagens Industri i en intervju. Tämligen snart kom de fram till att de ville fortsätta arbeta tillsammans och att de ville göra det på egen hand. Madrague Capital Partners skapades och en tillståndsansökan ligger redan inne hos Finansinspektionen om att starta fonden Madrague Equity Long/Short Fund. Och enligt bolagets egen hemsida är förhoppningen att ha alla tillstånd på plats för att kunna starta under första kvartalet 2012.

Teamet har ett track record som sträcker sig nio år tillbaka i tiden och har under den perioden levererat en genomsnittlig årlig avkastning på +10%. Dessutom lyckades de ta sig igenom 2008 utan större förluster (-4%) och ändå fånga uppsvinget på aktiemarknaden det följande året 2009, då avkastningen enligt bolaget blev +33%.

Målsättningen för den nya fonden är att leverera en årlig avkastning på 10-15% med en volatilitet på 10%. Den grundläggande strategin är en aktiv portföljförvaltning med europeisk tilt, driven av fundamental analys kombinerad med en top down-syn.

Det kan tyckas vara djärvt att ge sig in i ett av det mest trångbodda segmentet av hedgefondmarknaden – dvs europeiska lång/kort aktiehedgefonder – men förutsättningarna för att lyckas attrahera kapital får nog ändå sägas vara tämligen goda, under förutsättning att den historiska avkastningen kan återupprepas. Detta då förvaltarna, enligt Di, lyckats få med sig en slant från den tidigare arbetsgivaren Investor, samt även från före detta Q-Med-ägaren Bengt Ågerups investmentbolag Nxt 2b. Båda bolagen blir dessutom delägare i fondbolaget. Totalt investerar de ca 750 miljoner kronor initialt tillsammans med grundarna. ”Vi hoppas få in ca 1 miljard i ett första skede från framför allt institutioner”, säger Lars Frånstedt i intervjun med Dagens Industri.

Bild: (C) Fotolia 4504619

close

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest

Most Popular This Week

Request for Proposal

- Advertisement -

Latest Articles

Round Table: ETFs & Asset Management

Stockholm (HedgeNordic) – At a round table discussion that took place in Stockholm on October 17, asset managers and ETF providers discussed and answered...

Nordic Managers Win EuroHedge Nominations

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has released the first round of nominations for the EuroHedge Awards 2022, with the list featuring seven Nordic hedge...

Expected 75 Point Hike in Riksbank Rate

Stockholm (HedgeNordic) – Sweden’s Riksbank raised the key interest rate by an expected 75 basis points to 2.5 percent, the highest level since 2008....

The Age of Macro is Back

Stockholm (HedgeNordic) – In recent years, fixed-income macro managers such as Carlsson Norén have struggled to deliver attractive absolute returns in a low-volatility environment...

Man AHL Launches its First Systematic Article 9 Fund

Stockholm (HedgeNordic) – Man Group’s quantitative investment arm and engine, Man AHL, has launched the asset manager’s first systematic Article 9 fund. Relying on...

Corporate Bonds are Very Attractive Finds Atlant Fonder

Stockholm (HedgeNordic) – This year’s broad sell-off in the bond market due to aggressive monetary tightening in the fight against inflation may have investors...