- Advertisement -
- Advertisement -

Investor stängde tradingen – personalen startar egen hedgefond

- Advertisement -

Stockholm(www.HedgeFonder.nu) – Lars Frånstedt, tidigare chef för avdelningen Active Portfolio Management på Investor, tar med sig hela gruppen om ytterligare fem medarbetare och startar hedgefonden Madrague Equity Long/Short Fund, efter att Investor beslutade lägga ner hela tradingverksamheten i våras.

När Investor hade kommit fram till att den verksamheten inte längre passade in i den nya strategin, blev konsekvensen att Lars Frånstedt och hans kollegor stod utan arbete, det skriver Dagens Industri i en intervju. Tämligen snart kom de fram till att de ville fortsätta arbeta tillsammans och att de ville göra det på egen hand. Madrague Capital Partners skapades och en tillståndsansökan ligger redan inne hos Finansinspektionen om att starta fonden Madrague Equity Long/Short Fund. Och enligt bolagets egen hemsida är förhoppningen att ha alla tillstånd på plats för att kunna starta under första kvartalet 2012.

Teamet har ett track record som sträcker sig nio år tillbaka i tiden och har under den perioden levererat en genomsnittlig årlig avkastning på +10%. Dessutom lyckades de ta sig igenom 2008 utan större förluster (-4%) och ändå fånga uppsvinget på aktiemarknaden det följande året 2009, då avkastningen enligt bolaget blev +33%.

Målsättningen för den nya fonden är att leverera en årlig avkastning på 10-15% med en volatilitet på 10%. Den grundläggande strategin är en aktiv portföljförvaltning med europeisk tilt, driven av fundamental analys kombinerad med en top down-syn.

Det kan tyckas vara djärvt att ge sig in i ett av det mest trångbodda segmentet av hedgefondmarknaden – dvs europeiska lång/kort aktiehedgefonder – men förutsättningarna för att lyckas attrahera kapital får nog ändå sägas vara tämligen goda, under förutsättning att den historiska avkastningen kan återupprepas. Detta då förvaltarna, enligt Di, lyckats få med sig en slant från den tidigare arbetsgivaren Investor, samt även från före detta Q-Med-ägaren Bengt Ågerups investmentbolag Nxt 2b. Båda bolagen blir dessutom delägare i fondbolaget. Totalt investerar de ca 750 miljoner kronor initialt tillsammans med grundarna. ”Vi hoppas få in ca 1 miljard i ett första skede från framför allt institutioner”, säger Lars Frånstedt i intervjun med Dagens Industri.

Bild: (C) Fotolia 4504619

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

Lynx Surpasses 100 Employees

Stockholm (HedgeNordic) – Systematic asset manager Lynx Asset Management has recently surpassed 100 employees, with over 20 new hires in 2023 across its headquarters...

Copper’s Significance in the World of Transition Essential Resources

Stockholm (HedgeNordic) – Copenhagen-based fund boutique St. Petri Capital has been running a thematic-focused long/short equity fund since early 2018. The fund employs a...

Ress Capital’s Hanna Persson Appointed to ELSA Board

Stockholm (HedgeNordic) – Hanna Persson of Ress Capital has been appointed to the Executive Board of the European Life Settlement Association (ELSA). This appointment,...

Nordic Funds Shortlisted for HFM European Awards

Stockholm (HedgeNordic) – With Intelligence has unveiled the list of shortlisted funds for the HFM European Awards 2023, with this year’s list featuring a...

Nordkinn Gears Up for Next Decade with Key Appointment

Stockholm (HedgeNordic) – Shortly after celebrating its tenth anniversary this summer, Nordkinn Fixed Income Macro Fund welcomed Anders Augusén as an investment manager effective...

Month in Review – August 2023

Stockholm (HedgeNordic) – After a promising start to the second half of the year in July, Nordic hedge funds dipped by 0.1 percent in...

Allocator Interviews

Commodities

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -