INGA STORA PERSONALGREPP FRÅN SEB, SWEDBANK, SHB

STOCKHOLM (Direkt) I en situation där kostnaderna för att driva bank blir högre, och Nordea nu vidtar grepp på personalsidan, upprepar både SEB och Swedbank sina ambitioner om att hålla sina kostnader oförändrade i år, utan att ha några specifika personalneddragningsprogram i sikte.

För Handelsbankens del är beskedet att personalfrågan är decentraliserad och därmed upp till respektive kontorschef.

Det säger företrädare för de tre bankerna till Nyhetsbyrån Direkt.

“Vad vi sagt för egen del är att vi vill hålla oförändrade kostnader i år mot föregående år. Det är inte så att vi jobbar med ett personalnedskärningsprogram á la Nordea. Vi hade ett program 2010, då vi minskade med 500 personer i Sverige, och vi hade ett effektiviseringsprogram mellan åren 2007 och 2009”, säger SEB:s chef för Corporte Communication, Viveka Hirdman-Ryrberg, och förtydligar att personalfrågan inte är specificerad inom årets mål för kostnadsraden.

Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman är inne på ett liknande spår och lyfter dessutom fram att banken sedan toppen 2008 redan minskat antalet anställda från nästan 23.000 till 17.000 stycken i dagsläget.

“Det är i huvudsak genom reduktioner i de tre baltiska länderna samt Ryssland och Ukraina. Men även i Sverige jobbar vi hela tiden med effektivitet. Det handlar delvis om att reducera personal, men det är en del av den löpande verksamheten och inte något särskilt program. Vi ser inte något sådant just nu,
men man kan inte utesluta att det kan komma program framtiden”, säger Thomas Backteman och konstaterar att Swedbank levererar på sitt kostnadsmål för 2011, det vill säga oförändrade kostnader mot fjolåret.

Inte heller Handelsbanken har något större grepp på gång – och har heller aldrig genomfört några större personalneddragningar, enligt presschef Bengt Carlsson.

“Det är alltid upp till varje chef, till exempel kontorschef, att välja den bemanning som behövs för att möta kunderna. Det finns inga sådana centrala direktiv. Samtidigt är ett av bankens mål att ha högre lönsamhet än konkurrenterna och nöjdast kunder så det är en avvägning mellan att driva verksamheten så ekonomiskt som möjligt, men ändå så att kunderna är nöjda”, säger Bengt Carlsson.

Bild: (C) Barmaliejus—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.