FED: GAV EN “SANSAD BEDÖMNING” AV EKONOMIN I TIS

STOCKHOLM (Direkt) William Dudley, Fed-chef i New York, har sänkt sina tillväxtprognoser och anser att Federal Reserve gav en “sansad bedömning” av den amerikanska ekonomin vid räntebeskedet i tisdags.

Det sade han i ett tal på fredagen, rapporterar Bloomberg News.

“Ekonomisk tillväxt har hittills under 2011 varit ganska rejält under vad vi väntade oss tidigare i år. De senaste månaderna har förhållandena på arbetsmarknaden återigen försämrats och arbetslösheten stigit. Hushållens konsumtion har planat ut, och husmarknaden är under press”, sade han.

Han konstaterade att efter FOMC-uttalandet sjönk marknadsräntorna, vilket borde bidra till att ge ytterligare stöd till den ekonomiska aktiviteten och jobben. Han noterade dock att förhållandena fortsätter att vara väldigt oroliga och att i synnerhet aktiemarknaden är väldigt volatil.

Vidare sade han att han har sänkt sin prognos över tillväxten men att han fortfarande väntar sig en “starkare tillväxt” under andra hälften av 2011 på grund av att “en del svaghet” under de första sex månaderna berodde på tillfälliga faktorer, exempelvis råvaruprisökningar och störningar i utbudskedjorna på grund av jordbävningen i Japan.

“Men det är tydligt att inte hela delen av svagheten berodde på dessa engångsfaktorer, och i ljuset av detta har jag reviderat ned mina förväntningar på återhämtningstakten framöver”, sade han.

Bild: (C) pressmaster—Fotolia.com

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.