- Advertisement -
- Advertisement -

Elpriset steg sex procent i augusti

- Advertisement -
Medelspotpriset på elbörsen Nordpool blev 38,6 öre/kWh i augusti. Det är sex procent högre än föregående månad (36,3 öre/kWh) och fem procent lägre än motsvarande månad föregående år (40,7 öre/kWh). En normaliserad nivå i vattenmagasinen minskar risken för lika höga elpriser som föregående två vintrar.Det nordiska elpriset styrs i stor utsträckning av mängden vatten i magasinen. Tack vare en nederbördsrik sommar har nu underskottet hämtats in och mildrar därmed risken för extremhöga elpriser.– Det är bra för konsumenterna att vi äntligen fått en normalisering av den hydrologiska balansen. För ett år sedan vid samma tidpunkt hade vi ett underskott på cirka 20 TWh vilket är extremt. Även om det inte är särskilt roligt så hoppas vi på en regning höst för att få ännu lägre elpriser, säger Faraz Azima, vd för elbytesexperten elskling.se.

Svårigheten i att förutspå elprisutvecklingen på längre sikt kan bland annat förklaras av att den är mycket väderberoende. Elhandlarna som agerar på elbörsen följer vädret noggrant och elpriset på Nordpool avspeglar den senaste vädertrenden.

Utöver vädret är även kärnkraftstillgängligheten viktig för elpriset. Marknaden är väl insatt i de revisionsplaner som finns inplanerade och elpriset är anpassat utefter detta. Att kärnkraften är en central del i den nordiska produktionsapparaten gör att konsekvenserna av ett oförutsett stopp blir stora. Svårigheten består i att veta om något oförutsett kommer att inträffa.

Elskling.se har utifrån en sammanställning av elkontrakten på Nordpool* gjort en prognos över elkostnaden för ett villahushåll i Stockholm, med rörligt elpris och en årlig elförbrukning på 20 000 kilowattimmar, för kommande vinterhalvår (oktober 2011-mars 2012). Hushållets elkostnad förväntas bli åtta procent lägre än under motsvarande period föregående vinter. Det motsvarar cirka 1 400 kronor.

Bild: (C) by Thorben Wengert—pixelio.de

Subscribe to HedgeBrev, HedgeNordic’s weekly newsletter, and never miss the latest news!

Our newsletter is sent once a week, every Friday.

HedgeNordic Editorial Team
HedgeNordic Editorial Team
This article was written, or published, by a member of the HedgeNordic editorial team.

Latest Articles

AT1 Bond Wipeout: Not the Default Mode of Resolutions

Stockholm (HedgeNordic) – As part of the takeover of Credit Suisse by UBS, Swiss financial regulator FINMA instructed the credit-stricken bank to write down...

P+ CEO Sørensen Announces Retirement

Stockholm (HedgeNordic) – After more than 21 years of overseeing pension fund management, Søren Kolbye Sørensen has announced his retirement from his role as...

The Hedge Fund Cure for Apoteket’s Pension Fund

Stockholm (HedgeNordic) – 2022 was one of the toughest years in recent memory for institutional investors, as the global economy and financial markets faced...

Sissener and Nordea’s Alpha Win UCITS Awards

Stockholm (HedgeNordic) – The Hedge Fund Journal, a monthly magazine focusing on the global hedge fund industry, has published the list of winners at...

Hedge Fund Exposure Pays Off for University Endowment

Stockholm (HedgeNordic) – The endowment fund of Aalto University in Finland edged down 3.5 percent after all fees and costs in 2022 during what...

Banking Turmoil as Buying Opportunity for Utbytte

Stockholm (HedgeNordic) – On Friday March 10, Silicon Valley Bank failed and was taken over by federal regulators after a run on deposits, as...

Latest

Most Popular This Week

Voices

Request for Proposal

- Advertisement -