VÄNTAT RÄNTEBESKED FRÅN RIKSBANKEN

STOCKHOLM (Direkt) Riksbankens räntebesked på tisdagen var som förväntat.

Det uppger analytiker för Nyhetsbyrån Direkt, efter att Riksbanken höjt räntan med 25 punkter och lämnat reporäntebanan oförändrad.

Roger Josefsson, chefsekonom vid Danske Bank, sade till Nyhetsbyrån Direkt att det inte var några jätteförändringar.

“Någon form av skevhet är väl att man förväntade sig en nedjustering men istället justerade upp Q4-värdet”, sade han.

Enligt honom ska uppjusteringen ses som “teknisk” och att detta tydligt
signalerar höjningar senare i år, vid september- och även novembermötet.

Marknaden reagerade med små rörelser på det förväntade beslutet noterade han och sade att positivt, som analytiker, känns att Riksbanken understryker att vi nu är i en normaliseringsperiod där man vill göra slut på billiga krediter.

I ett marknadsbrev benämnde även Nordeas ekonomer Mikael Sarwe och Fredrik Floric den mindre höjningen av räntebanan som teknisk. Räntebanan indikerar 80 procents sannolikhet för en höjning i september, poängterade de samt inflikade att räntebanan fortsatt står i stark kontrast mot “marknadens mycket mer duvaktiga syn.

Givet hur långtifrån marknaden ligger i bedömningen om framtida ränta jämfört med Riksbanken tyckte Nordea dock det är något överraskande att det inte blev en större “sell-off” på räntemarknaden och att inte kronan stärktes mer.

Johan Javeus, analytiker vid SEB, sade att utfallet var som förväntat.

“Höjningen var inprisad och man förändrade inte sin räntebana, vilket betyder att man står fast vid sin prognos”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Johan Javeus sade att detta var i linje med SEB:s scenario och många aktörer hade nog det scenariot i bakhuvet. Det hade dock talats om en nedjustering av räntebanan men det troliga var att Riksbanken skulle stå fast som de gjorde.

Johan Javeus sade att “det som står skrivet i detta pressmeddelande är väldigt likt det som skrevs i april”, vilket han menade också ger stöd att Riksbanken står fast vid sin tidigare bedömning.

Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, kallar beskedet från Riksbanken “som väntat” då det dels sker en höjning samt då räntebanan i praktiken lämnas oförändrad.
Även de som reserverade sig hade samma budskap som tidigare.

“Jag kanske hade väntat mig att Riksbanken skulle trycka lite mer på nedåtrisker i form av dålig konjunkturutveckling i USA samt skuldkrisen i Grekland. Dessutom har det skett en råvaruprisnedgång”, sade Tor Borg till Nyhetsbyrån Direkt.

Handelsbankens Martin Enlund skrev i ett marknadsbrev att “det finns lite för alla” i rapporten. Enligt Handelsbanken-ekonomen är Riksbanken dock nu mjukare än vad den var i april. Då skrev Riksbanken mest om möjligheten att inflationen översätts till högre lönetillväxt och därigenom leder till högre inhemsk
inflation.

“Nu balanseras detta upp med att omvärldstillväxten kan bli svagare än de tänkt sig. Det senare kan tolkas som att Riksbanken – om data fortsätter komma in svagt – kan komma att mjukna i september”, enligt Martin Enlund.

Bild:(C) by Gerd Altmann_pixelio.de

Share.

About Author

Nyhetsbyrån Direkt är Sveriges ledande finansiella nyhetsbyrå och bevakar allt som påverkar kursutvecklingen på svensk aktie-, ränte- och valutamarknad i realtid.

Leave A Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.